Početak rada regionalne deponije Eko-Sep najavljen na proljeće 2023.

02.12.2022. 11:23 / Izvor: Akta.ba
eko sep

Izgradnja regionalne deponije Eko-Sep u Živinicama je završena, finansijska konstrukcija je zatvorena i jedino je ostalo da se preduzeću isporuči buldožer.

Izgradnja regionalne deponije Eko-Sep u Živinicama je završena, finansijska konstrukcija je zatvorena i jedino je ostalo da se preduzeću isporuči buldožer bez kojeg ne mogu početi sa radom, rekao je direktor deponije Selmir Šljivić prilikom razgovora sa načelnikom Banovića Begom Gutićem.

"Susrećemo se sa brojnim administrativnim smetnjama u radu, a jedna od njih je verifikacija projekta od strane Predsjedništva BiH. Nakon otklanjanja administrativnih smetnji izvršila bi se primopredaja objekta deponije od strane izvođača radova, tehnički prijem objekta te uslijedilo bi pribavljanje vodne dozvole i dozvole za rad. Realno je za očekivati da deponija počne sa radom u proljeće 2023. godine", dodao je Šljivić.

Inače, sastanak sa načelnikom Gutićem je održan sapredstavnicima JP Eko-Sep u cilju informisanja u kojoj je fazi navedeni projekat s obzirom na sve probijene rokove koji su do sada postavljeni, te kada bi se mogao očekivati početak rada deponije i dali će ona biti likvidna (pozitivno poslovati) u skladu sa prvobitnim ugovorom koji je potpisan.

Načelnika Gutića posebno je interesovalo da li će osnivači (Banovići, Živinice, Kladanj) imati dodatnih obaveza imajući u vidu njihov vlasnički udio – 30, 10 i 60 posto. Ponovio je stav da općina Banovići daje punu podršku projektu čijom realizacijom bi se riješio dugogodišnji problem odlaganja otpada na području ove tri općine, te istakao da je potrebno ubrzati aktivnosti na rješavanju svih problema kako bi se projekat konačno priveo kraju.

Sudionici sastanka usuglasili su se da se u narednim danima održi Skupština JP Eko-Sep, te sastanak Savjeta načelnika (Banovići, Živinice, Kladanj) kako bi se odredili budući pravci djelovanja, a u cilju završetka projekta i konačnog početka rada regionalne sanitarne deponije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije