Počela izgradnja šetališta "Sarajevski ćilim"

21.12.2022. 08:00 / Izvor: Akta.ba
sarajevski ćilim
OTVORI GALERIJU

Radnici građevinske firme "ITC" d.o.o. Zenica započeli su danas pripremne radove na rekonstrukciji šetališta "Pješačka zona – Sarajevski ćilim",

Radnici građevinske firme "ITC" d.o.o. Zenica započeli su danas pripremne radove na rekonstrukciji šetališta "Pješačka zona – Sarajevski ćilim", a nakon što je izdata pravosnažna građevinska dozvola od strane Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

Rekonstrukcije šetališta obuhvata dionicu od Ulice Trampina do Ulice Koševo, a idejni projekat budućeg izgleda šetališta uradio je arhitektonski studio "Zec". 

sarajevski ćilim

Cilj projekta je obezbijediti sigurnu i vizuelno primamljivu šetnicu sa pratećom infrastrukturom, u urbanom centru grada. Važnost realizacije ovog projekta posebno se ističe u kontekstu Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva koji zauzima centralno mjesto novog šetališta, a koji bi ovakvim uređenjem dobio okruženje kakvo mu priliči.

U opisu koncepta projekta navedeno je da se kombinacijom više vrsta kamenih ploča i zelenila, duž šetališta, stvara jedinstvena površina – "ćilim" po čemu je projekat i dobio naziv "Sarajevski ćilim".

Općina Centar je za realizaciju ovog projekta obezbijedila finansijska sredstva u budžetu. Za izvođača radova nakon provedenih procedura odabrana je firma "ITC" d.o.o. Zenica, dok će za nadzor biti zadužena firma "Energoinvest" d.d. Sarajevo.

sarajevski ćilim

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije