Počelo probijanje tunela Kobilja glava

21.12.2022. 13:03 / Izvor: Akta.ba
kobilja glava
OTVORI GALERIJU

Počelo probijanje tunela Kobilja glava, prvog tunela kojeg gradi Kanton Sarajevo.

Počelo probijanje tunela Kobilja glava, prvog tunela kojeg gradi Kanton Sarajevo.

Radovi su podijeljeni u dvije sekcije, a prva podrazumijeva izgradnju tunela, čije je probijanje počelo, nakon svih završenih aktivnosti i radova.

Druga podrazumijeva izgradnju trase i kružnog toka za povezivanje Prve transverzale, tunela sa magistralnim putem M-18 u vogošćanskom naselju Hotonj.

"Veliki posao je iza nas, a mnogo posla nas još čeka. Izgradnja ovog tunela od velikog je značaja za svakog stanovnika Kantona Sarajevo, ali i Federacije. Njegovom izgradnjom i izgradnjom ceste koja će se spojiti sa magistralnom cestom M18, poboljšat će se povezanost općina, kantona, smanjit ćemo gužve, koje su trenutno izuzetno velike, povećat ćemo sigurnost svih učesnika u saobraćaju. Ovo je jedan od najzahtjevnijih infrastrukturnih projekata, a njegovom realizacijom će se potpuno promijeniti slika Sarajeva", izjavio je ministar Šteta prilikom posjete gradilištu.

Pored tunela sa dvije cijevi, čije su dužine 682 i 678 metara, i trase za spoj na magistralnu cestu, bit će izgrađene kolovozne trake, pješačke i biciklističke staze.

Prema potpisanom ugovoru rok za izvođenje radova na izgradnji je 24 mjeseca. Završetak radova na izgradnji tunela planiran je za juni 2024. godine.

Projekat se provodi u skladu sa procedurama EBRD-a. Vrijednost ugovora je nešto više od 31 milion eura bez PDV-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije