NA PODRUČJU NOVOG SARAJEVA

Kanton Sarajevo dobija prvi dnevni Centar za djecu sa poteškoćama u razvoju ​

22.12.2022. 09:17 / Izvor: Akta.ba
dnevni centar ugovor

Objekat se nalazi na području Novog Sarajeva, ali će ga koristiti sva djeca sa Kantona Sarajevo i šire.

U prostorijama Općine Novo Sarajevo direktorica Udruženja "Dajte nam šansu“ Ines Kavalec i direktor firme Džekos d.o.o. potpisali su Ugovor o izvođenju  prve faze radova na rekonstrukciji objekta – vrtića CICIBAN u cilju otvaranja Devnog centra za osobe sa poteškoćama u razvoju. 

 

Nakon što je izrađena projektna dokumentacija i nakon što je Općina Novo Sarajevo izdala građevinsku dozvolu, udruženje Dajte nam šansu je pokrenulo proceduru ugovaranja  izvođenja prve  faze radova  u vrijednosti od 600.000,00 KM.

Sredstva za sufinansiranje prve faze radova obezbijedili su isključivo Općina Novo Sarajevo sa 100.000 KM i Vlada Kantona Sarajevo sa 250.000 KM, dok je preostali iznos obezbijedio privatni donator, Hifa Petrol kojeg je osiguralo Udruženje "Dajte nam šansu". 

Današnjem potpisivanju ugovora prisustvovali su načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović, ministar finansija Kantona Sarajevo Davor Čičić i vlasnik fimre Hifa Petrol Hajrudin Ahmetlić.

Ovom prilikom, načelnik Tanović istakao je da je Općina uz podršku Općinskog vijeća donijela odluku kojom su obezbijeđena grant sredstva u iznosu od 100.000 KM za rekonstrukciju devastiranog objekta vrtića Ciciban za potrebe uspostave prvog Dnevnog centra za osobe sa poteškoćama u razvoju.

Općina Novo Sarajevo je od početka uključena u sve aktivnosti  vezane za realizaciju ovog projekta, do sada su ispoštovane sve predviđene procedure, a potpisivanjem današnjeg ugovora došli smo do realizacije prve faze radova na adaptaciji objekta. Objekat se nalazi na području Novog Sarajeva, ali će ga koristiti sva djeca sa Kantona Sarajevo i šire, čime je značaj uspostave istog još od većeg značaja, kako za ovu lokalnu zajednicu tako i Kanton, istakao je načelnik Tanović.

Da je ovo veliki dan za Kanton Sarajevo poručila je Ines Kavalec direktorica Udruženja Dajte nam šansu, poručivši svim roditeljima koji imaju djecu sa poteškoćama u razvoju da nisu sami i da će njihova djeca imati mjesto gdje će se adekvatno educirati i provoditi svoje vrijeme, a da će oni moći stati u red i potražiti zaposlenje.

Nakon dugo godina Kanton Sarajevo će sredinom naredne godine na području općine Novo Sarajevo dobiti prvi Edukativni dnevni centar za djecu i osobe sa poteškoćama u razvoju, kao i za onu djecu koja su godinama na čekanju. Okvirno je planirano da u objektu borave djeca od predškolskog uzrasta do onih koji su napunili 18 godina, kao i ona djece koja trebaju cjelodnevni boravak i  dodatnu stručnu podršku.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije