Uređeno izletište kod jedne od najljepših pećina u Bosni i Hercegovini

27.12.2022. 13:07 / Izvor: Akta.ba

Pećina Megara jedna je od najljepših pećina u Bosni i Hercegovini, a poznata je i kao prvo otkriveno nalazište planinskog medvjeda na Balkanu.

Pećina Megara jedna je od najljepših pećina u Bosni i Hercegovini, a poznata je i kao prvo otkriveno nalazište planinskog medvjeda na Balkanu.

Duga je oko 200 metara i sastoji se od dvije velike dvorane dužine oko 60 metara. Jedna je od rijetkih pećina u Europi koja obiluje bogatim ostacima pećinskog medvjeda i kao takva veliki je turistički potencijal na čijoj popluarizaciji treba raditi.

"Sufinansirali smo čišćenje i sanaciju puta do pećine, te čišćenje i ambijentalno uređenje prostora oko pećine uz postavljanje drvene ograde, nadstrešnica, klupa, stolova i kanti za otpatke. Stoga, ako odlučite tokom ljeta prošetati do Megare onda se odmorite na izletištu koje je uredilo preduzeće KJP "Sarajevo-šume" doo Sarajevo, a da ne zalutate pratite drvene putokaze koji su također dijelom ovog uređenja", poručuje ministar privrede KS Adnan Delic.

Pećina se nalazi na 1290 metara nadmorske visine na planini Preslica na zapadnom dijelu Bjelašnice, a najbolje je krenuti putem koji vodi od Tarčina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije