Prva faza

Počinje izgradnja prihvatilišta za pse u Prači, radovi vrijedni 1,9 miliona KM

01.02.2023. 09:48 / Izvor: Akta.ba
azil za pse

Rok za izvođenje radova je devet mjeseci od dana uvođenja u posao.

Nakon niza bezuspješnih pokušaja raspisivanja tendera za prvu fazu izgradnje prihvatilišta u Prači KJP “Veterinarska stanica“ d.o.o. Sarajevo objavila je javni poziv za izgradnja I faze, saznaje Akta.ba.

Procijenjena vrijednost javne nabavke je 1.950.000,00 KM bez PDV-a. Ugovor se zaključuje do izvršenja radova.

Mjesto izgradnje azila je Prača, Brdarići bb.

Rok za izvođenje radova je devet mjeseci od dana uvođenja u posao.

U slučaju kašnjenja u izvođenju radova, do kojih je došlo krivicom odabranog ponuđača, isti će platiti ugovornu kaznu u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima u iznosu od 1% naručenih radova, za svaki dan kašnjenja do urednog ispunjenja, s tim da ukupan iznos ugovorene kazne ne može preći 10% od ukupno ugovorene vrijednosti radova koja je predmet ugovora. Odabrani ponuđač je dužan platiti ugovorenu kaznu u roku od 7 (sedam) dana od dana prijema zahtjeva za plaćanje od ugovornog organa.

Nakon dolaska nove uprave u KJP „Veterinarska stanica“ ponovo se aktuelizirao proces sistemskog rješavanja problema pasa lutalica na području Kantona Sarajevo i izgradnja „Centra za udomljavanje pasa Prača1“.

Iz Stanice su kazali da su morali napraviti niz neophodnih aktivnosti koje su prethodile raspisivanju tendera, u što se ubraja i ishodovanje svih neophodnih dozvola za početak radova.

Za ovu potrebu urađena je i revizija postojećeg projekta, prenosi Akta.ba, obzirom da je u njemu postojao niz grešaka koje je trebalo ispraviti u smislu bolje funkcionalnosti samog objekta. Unapređeni su i uvjeti u postojećem prihvatilištu kroz izradu Standardnih operativnih procedura (SOP), te raznih pravilnika. Urađena je nova sistematizacija i riješen status uposlenika u Prihvatilištu. Prihvatilište je otvoreno za javnost.

Urađen je i rebranding Prihvatilišta s novim vizuelnim identitetom i u skladu sa standardima, a shodno tenderskoj dokumentaciji, pvom fazom izgradnje planirano je rušenje postojećih objekata i priprema gradilišta.

U ovoj fazi počinje izgradnja glavnog objekta Prihvatilišta za napuštene životinje, izgradnja tri paviljona (hodnika) za smještaj napuštenih pasa s područja Kantona, izgradnja potrebne vodovodne i kanalizacione mreže, te izgradnja privremenog smještaja za pse iz prihvatilišta za napuštene životinje s područja Kantona Sarajevo.

Za ovu fazu izgradnje Prihvatilišta u Prači Ministarstvo privrede KS izdvojilo je 1.950.000 KM.

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije