Produžen rok

EPBiH još traži firmu koja će graditi fotonaponsku elektranu Gornja Breza

02.02.2023. 09:38 / Izvor: Akta.ba
solarna elektrana

Elektroprivreda BiH produžila je rok za dostavljanje ponuda za izgradnju fotonaponske elektrane (FNE) Gornja Breza 15 MW po sistemu ključ u ruke

Elektroprivreda BiH produžila je rok za dostavljanje ponuda za izgradnju fotonaponske elektrane (FNE) Gornja Breza 15 MW po sistemu ključ u ruke 

Novi rok je 15. februar 2023. godine, navodi se u ispravci tendera.

Podsjetimo, prvi poziv je objavljen u julu prošle godine i do sada je objavljeno nekoliko izmjena i odgoda tendera. Jedan od razloga je i ulaganje žalbi ponuđača na tendersku dokumentaciju.

Elektroprivreda BiH planira graditi fotonaponsku elektranu 15 MW na napuštenoj vanjskoj deponiji Rudnika uglja Breza, a koja se nalazi na platou Gornje Breze u općini Breza procijenjene ukupne površine 21 ha. Procijenjena vrijednost radova je 22 miliona KM.

Elektroprivreda BiH razvija projekte izgradnje solarnih i vjetroelektrana na više lokacija u BiH u skladu sa strateškim planom da u svom portfelju značajno poveća udio proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. 

Općina Breza je pravovremeno odgovorila na sve zahtjeve, dostavila potrebne saglasnosti i mišljenja. U razgovorima sa predstavnicima EPBiH traženo je da se preduzeće u okviru izgradnje elektrane pobrine za putnu i drugu infrastrukturu na ovom području, te da se lokalnoj zajednici omoguće određeni benefiti ili koncesione naknade koje bi svakako utjecale na povećanje budžetskih prihoda. 

"Nadamo se da će Elektroprivreda uvažiti i razumjeti naše zahtjeve kao i da će se projekt realizirati u planiranom roku", saopćio je ranije načelnik Vedad Jusić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije