Predstavljen projekat

Održivi ekonomski razvoj i zaštita životne sredine

05.02.2023. 10:22 / Izvor: Akta.ba
posusje

Predstavljen projekat "Održivi ekonomski razvoj i zaštita životne sredine područja s prirodnim ograničenjima u Bosni i Hercegovini".

U sali za sastanke općine Posušje načelnik Ante Begić i njegovi saradnici iz Odsjeka za razvoj te ureda za poljoprivredu održali su sastanak s dr. Suzanom Madžarić, ispred ANC BiH, prof. dr. Markom Ivankovićem, direktorom Federalnog agromediteranskog zavoda iz Mostara i dr. Omerom Kurtovićem, direktorom Federalnog zavoda za poljoprivredu.

Gosti su ovom prilikom predstavili projekat "Održivi ekonomski razvoj i zaštita životne sredine područja s prirodnim ograničenjima u Bosni i Hercegovini", čiji je cilj identifikacija i promocija poljoprivrednih područja s prirodnim ograničenjima, promovirajući akcije zasnovane na ekološkoj učinkovitosti, inovacijama, jednakim mogućnostima svih učesnika u sektoru poljoprivrede i zaštiti životne sredine kroz aktiviranje, podršku i konsolidaciju održivih ruralnih praksi.

Dio ovog projekta je i općina Posušje čiji će biti zadatak izrada strategije ruralnog razvoja kojom će se definirati prioriteti iz ovog područja, među kojima će biti i dodatna obuka uposlenika i poljoprivrednika u ovoj općini.

Jedan od prioriteta navedenih u budućoj strategiji finansirat će se s 54.000 eura, a realizaciju projektnih aktivnosti provodit će univerzitetski profesori iz BiH u saradnji s međunarodnim stručnjacima.

Nosilac aktivnosti je ANC-BiH, uz podršku Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije, talijanske agencija za razvoj i suradnju (AICS) i Međunarodnog centra za napredne mediteranske agronomske studije – Mediteranski agronomski institut – Bari (CIHEAM Bari) te saradnju s Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije