Pojavili se povjerioci

Ne ide po planu izgradnja Doma zdravlja Bihać

20.02.2023. 08:35 / Izvor: Federalna.ba
DOM ZDRAVLJA

Uposlenici bihaćkog Doma zdravlja u četvrtak su morali ranije ići kući sa radnih mjesta.

Zemljotres koji se prije dva dana osjetio u Hrvatskoj izazvao je podrhtavanje tla i u Bihaću. Osjetili su to i uposlenici bihaćkog Doma zdravlja, na kojem je još 2020. godine, nakon potresa u Petrinji, nanesena ogromna šteta. Zgrada je još tada proglašena neuvjetnom i čeka se izgradnja nove.

Uposlenici bihaćkog Doma zdravlja u četvrtak su morali ranije ići kući sa radnih mjesta.

"I mi i pacijenti, iz sigurnosnih razloga. To je već četvrti put da napuštamo zgradu - jednostavno iz straha jer se zgrada trese. Strah je prisutan zbog ovog i što se događa u Turskoj. Mi smo iz Sindikata upozoravali menadžment na otežane uvjete rada, dobili smo skraćeno radno vrijeme sat vremena - i to je to. Radi se pod dodatnim pritiskom, tamo gdje treba koncentracija i sabranost kad imate pacijenta, pogotovo teškog pacijenta, vi morate misliti i o tome. Vidjet ćemo dokad će to tako biti, nekad se bojimo i najgoreg", kaže Ekrem Tutić, predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika Doma zdravlja Bihać.

Dok se čekaju bolji uvjeti rada ili izgradnja novog doma zdravlja, gotovo na svakom ulazu u postojeću zgradu stoji natpis da se krećete na vlastitu odgovornost. Rekonstrukcija trenutne, više od 40 godina stare zgrade Doma zdravlja, prema ranijim istraživanjima, nije moguća. Posljednje dvije godine uposlenici rade u katastrofalnim i nesigurnim uvjetima, a zgrada iz dana u dan propada. Iako se često govori o izgradnji nove zgrade, to ne ide po planu.

"Naišli smo na jedan veliki problem - u novembru, grupa povjerilaca koji imaju potraživanja od Gradske apoteke Bihać, koja je bila pod stečajem, podnijeli su tužbu protiv Doma zdravlja Bihać tražeći nekakav prostor unutar Doma zdravlja. Navodno su oni nekad prije finansirali izgradnju Doma zdravlja i tek sad su se prijavili da traže nekakav prostor, što je nama stvorilo problem", objašnjava ministar zdravstva Muris Halkić.

Iz resornog ministarstva kažu da će ponuditi rješenja da što prije bude riješen ovaj problem. Za početak izgradnje nove zgrade na računu Doma zdravlja je šest miliona maraka, no radovi neće početi dok ne budu utvrđeni sigurnosni aspekti kompletnog projekta.

"Mi i dalje imamo sastanke sa projektnim biroom koji vodi glavni građevinski projekt. Revizija je utvrdila neke stvari koje se moraju odraditi, zato i postoji revizija, tako da će i to brzo biti gotovo. Što se tiče građevinske dozvole, ne vjerujem da će tu biti neki zastoj", navodi Ademir Jusufagić, direktor Doma zdravlja Bihać.

Bez obzira na uvjete, više od 260 uposlenika bihaćkog Doma zdravlja i dalje svoj posao rade predano i  profesionalno. Postavlja se pitanje do kada će to trajati? Od početka ove godine, Dom zdravlja su napustila dva ljekara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije