Radovi u punom jeku

Zatvara se KPZ u centru Sarajeva: Osuđenici do ljeta sele na Igman

24.02.2023. 09:47 / Izvor: Avaz.ba
zatvor igman

Radovi na izgradnji najmodernije pritvorske jedinice na Balkanu, odnosno objekta na Igmanu, u punom su jeku.

Radovi na izgradnji najmodernije pritvorske jedinice na Balkanu, odnosno objekta na Igmanu, u punom su jeku i, kako nezvanično saznajemo, do ljeta ove godine svi osuđenici i pritvorenici mogli bi biti iseljeni iz sadašnje zgrade u kojoj je smješten Kaznenopopravni zatvor (KPZ) Sarajevo.

Napravljen objekt

To znači da, nakon više decenija, u strogom centru Sarajeva više neće postojati zatvor, jer će prostorije u zgradi u kojoj se nalazio biti ustupljene sudovima.

Pritvorske jedinice KPZ-a Sarajevo na Igmanu će sadržavati upravnu zgradu, 150 pritvorskih ćelija te prateće elemente. Glavni objekt je već skoro završen, a postavljeni su prozori i rešetke.

Kamen temeljac za izgradnju zatvora na Igmanu postavljen je u decembru 2020. godine i od tog momenta iznimno veliki napori KPZ-a Sarajevo, s Farukom Zubčevićem na čelu, rezultirali su time da je za dvije godine napravljen objekt “B”, za smještaj osuđenika i pritvorenika, a čiji je kapacitet 70 mjesta.

Najveći uspjeh

U toku su, kako saznajemo, tenderi za infrastrukturu koja obuhvata vodu, kanalizaciju, otpadne vode, saobraćajnice unutar kompleksa zatvora, osvjetljenje internog i eksternog karaktera. Kupljena je trafostanica te se provode aktivnosti za odabir i nabavku opreme za kuhinju i namještaj.

Ovo je najveći uspjeh KPZ-a Sarajevo u historiji pravosudnog sistema u BiH, a kojim je stvorena mogućnost proširenja kapaciteta Općinskog i Kantonalnog suda te Sudske policije FBiH.

Veliki projekt

Riječ je o najmodernijem i najsavremenijem zatvorskom kompleksu u BiH koji se gradi sredstvima Vlade FBiH i Evropske unije. Veliku ulogu u ovom projektu imalo je Ministarstvo pravde FBiH, s ministrom Matom Jozićem na čelu. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije