Turistički potencijal grada

Završen idejni projekat Astronomskog opservatorija na Trebeviću

25.02.2023. 10:11 / Izvor: Akta.ba

Završen je idejni projekt rekonstrukcije Astronomske opservatorije Trebević, objavila je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Završen je idejni projekt rekonstrukcije Astronomske opservatorije Trebević, objavila je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

“Razrad opravdanosti ulaganja pokazao je da je projekt vrijedan ulaganja javnog novca i predstavlja perspektivan znanstveni i turistički potencijal. Revitaliziramo i vraćamo Opservatorij našim sugrađanima", poručila je Karić.

Podsjetimo, opservatorij je uništen devedesetih godina borbenim dejstvima, pogotovo jer se na tom području nalazila linija razgraničenja. Nakon rata područje je deminirano, a odmah se javila ideja i incijativa da se obnovi i opservatorij a samim tim i astronomija kao nauka u Bosni i Hercegovini.

trebevic

Projekt ima turistički potencijal jer se opservatorij nalazi u zaštićenoj zoni Trebevića, gdje bi turisti pored sadržaja koje bi nudio obnovljeni opservatorij, mogli nastaviti da uživaju u netaknutoj prirodi, prelijepom pogledu na Sarajevo i čistom zraku.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije