Deveta transverzala

Srušeni privremeni objekti, nastavlja se izgradnja kružnog vijadukta u Boljakovom potoku

07.03.2023. 08:19 / Izvor: Akta.ba
Deveta transverzala
OTVORI GALERIJU

Na lokalitet kružnog vijadukta u Boljakovom potoku jučer su srušeni svi privremeni objekti.

Na lokalitet kružnog vijadukta u Boljakovom potoku jučer su srušeni svi privremeni objekti.

Vijadukta u Boljakovom Potoku Devetu transverzalu spaja sa ulicom Džemala Bijedića.

Rušenje objekata bio je uslov za nastavak radova i dovršetak izgradnje vijadukta.

Podsjetimo, kompletan objekat kružnog toka će se nalaziti na stubovima, cijeli prostor platoa od oko 2.000 kvadrata ispod njega bit će u funkciji naselja.

Jedan dio tog prostora će biti namijenjen za parkiranje vozila, ali i za poslovne i druge sadržaje, kao i pješačku zonu.

Cjeli projekat Deveta - IX transverzale koštat će oko 16 miliona KM, dok će spoj dva kružna toka koštati oko tri miliona eura.

Deveta transverzala najveći je infrastrukturni saobraćajni projekat koji se realizuje u općini Novi Grad. Investitori ovog višemilionskog projekta su Ministarstvo saobraćaja KS-a, Direkcija za puteve KS i Općina Novi Grad.

Deveta transverzala će predstavljati najkraći saobraćajni pravac iz stambenih naselja s desne strane Miljacke prema Alipašinom Polju, odnosno dalje prema Centru ili prema Ilidži.

Prije nego se krenulo sa izgradnjom završne faze Devete transverzale Općina Novi Grad izgradila je novi stadion sa umjetnom travom kod kružnog toka na LOT-u 2C, kako bi se prostor koji su koristili sportski klubovi, prije svega klub Biser 96 prebacio na novoizgrađeni stadion. Izgrađena je i nova ambulanta u prostorijama sportske dvorane u školi "Umihana Čuvidina", a prostorije BH pošte izmještene su u adaptirani prostor u sklopu MZ "Alipašin Most-1".

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije