Potpisan ugovor

U Tuzli se gradi savremeni Centar za aktivno građanstvo (foto)

14.03.2023. 16:03 / Izvor: Akta.ba

Predstavnici Fondacije tuzlanske zajednice i Grada Tuzle potpisali su danas ugovor o izgradnji Centra za demokratiju i aktivno građanstvo u Tuzli.

Predstavnici Fondacije tuzlanske zajednice i Grada Tuzle potpisali su danas ugovor o izgradnji Centra za demokratiju i aktivno građanstvo u Tuzli.

Centar će biti izgrađen u okviru projekta "Jačanje civilnog sektora i demokratske kulture u Tuzlanskom kantonu" koji Fondacija tuzlanske zajednice provodi u saradnji sa Mrežom aktivnih zajednica, a uz finansijsku podršku Freudenberg fondacije, Njemačkog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i lokalnih donatora. 

Svjesni činjenice da se prostor za razvoj i djelovanje građanskog sektora stalno sužava zbog pojačane političke, ekonomske i socijalne krize u BiH, a da organizacije civilnog društva često preuzimaju važne uloge u socijalnom sektoru, posebno u kriznim situacijama, realizacija projekta ima za cilj doprinijeti unapređenju okruženja za podršku aktivnom civilnom društvu i društvenim inovacijama koje je usmjereno održivom, ekološkom i inkluzivnom razvoju Tuzlanskog kantona. 

U prethodnom periodu Fondacija je potpisala sporazume o saradnji sa osam gradova i općina u TK koje su prepoznale važnost civilnog sektora i pokazale spremnost da u okviru projekata, u partnerstvu sa Fondacijom, provode aktivnosti za unapređenje položaja mladih, podrške primjeni modela organizovanja u mjesnim zajednicama, te jačanja kapaciteta organizacija civilnog društva.  

Grad Tuzla je prepoznao vrijednost posebno izgradnje Centra za demokratiju i aktivno građanstvo, te će u njegovoj izgradnji učestvovati tako što će dodijeliti zemljište i voditi postupak pribavljanja potrebnih dozvola, dok će Fondacija tuzlanske zajednice donatorskim sredstvima finansirati izgradnju centra.  

Izgradnjom Centra za demokratiju i aktivno građanstvo stvoriti će se prostor za jačanje međusektoralne saradnje i mehanizama za podršku odgovornim, poduzetnim i aktivnim organizacijama civilnog društva, mjesnim zajednicama i pojedincima u oblastima održivog razvoja, socijalnog dijaloga, zagovaranja za prava ugroženih i društvenog poduzetništva. 

 Centar će imati multifunkcionalni karakter, nekoliko multimedijalnih sala i sala za sastanke, kancelarijske prostorije. Prostor centra će se koristiti za edukacije u oblasti upravljanja projektima, odgovornog upravljanja finansijama i organizacijama, poduzetništva, projekt menadžmenta. Osim toga, koristit će se i za organizacije događaja, susreta omladinskih udruženja, poslovnog i javnog sektora te međunarodnih i drugih donatora, ali i kao "co-working" prostor za predstavnike organizacija i građana, posebno mladih koji su aktivni u civilnom društvu. 

Na ovaj način dodatno se doprinosi promociji Grada Tuzle kao otvorenog grada, u kojem je razvijena i očuvana kultura dijaloga i međusektoralna saradnja u svim segmentima života i rada. 

Centar će se nalaziti u ulici Kojšino 17 u Tuzli, a njegovo otvaranje se očekuje naredne godine, saopćeno je iz Fondacije tuzlanske zajednice. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije