Potpisan okvirni sporazum

Stanovnici naselja Čengić Vila dobit će novu rasvjetu

15.03.2023. 15:11 / Izvor: Akta.ba
Novi Grad sporazum

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić potpisao je sa direktorom firme STEP d.o.o. Sarajevo Tarikom Karićem okvirni sporazum za izvođenje radova na izgradnji nove javne rasvjete.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić potpisao je sa direktorom firme STEP d.o.o. Sarajevo Tarikom Karićem okvirni sporazum za izvođenje radova na izgradnji nove javne rasvjete na području mjesne zajednice „Čengić Vila“, u vrijednosti od oko 220.000 KM. Ovim projektom će kompletno naselje Čengić Vila dobiti modernu LED rasvjetu.

Načelnik Semir Efendić kazao je da je ovo jedna lijepa vijest za stanovnike Čengić Vile, te da je ovaj projekat najviše značajan za građane, jer će građani imati adekvatnu rasvjetu koja će im omogućiti bolju sigurnost i ugodnost za život.

"Poznato je da je Općina Novi Grad Sarajevo u ranijem periodu završila zamjenu rasvjete na svim parkinzima na svom prostoru sa novom modernom LED rasvjetom. To je bio jedan veliki projekat koji je obuhvatio oko 65 parkinga. Mnoga naša naselja imaju zastarjelu rasvjetu, Čengić Vila je jedno od najstarijih naselja u općini Novi Grad Sarajevo. Također, rasvjeta u tom naselju je prilično dotrajala i neadekvatno je na neki način raspoređena. Ovaj ugovor vrijedi oko 220.000 KM i  podrazumijeva potpuno novu LED rasvjetu u naselju Čengić Vila, u ulicama Gradačačka i Ilije Engela. Pored postojećih rasvjetnih tijela bit će postavljen jedan broj novih, gdje će se osvijetliti sportsko i dječije igralište kao i neki dijelovi ovih naselja gdje je utvrđeno da svjetlost nije dobra, te da treba postaviti novu rasvjetu", kazao je Efendić.

sporazum

Tarik Karić izrazio je zadovoljstvo što je firma STEP d.o.o. uspjela da dobije ovaj posao, istakavši da je u prethodnom periodu ova firma učestvovala i u drugim projektima modernizacije javne rasvjete na području Novog Grada.

"LED rasvjeta koja se ugrađuje u konačnici je energetski učinkovitija i efikasnija u odnosu na standardnu rasvjetu i omogućit će uštedu utroška električne energije. Ponosni smo i sretni što smo u ovoj Općini, koja je u odnosu na sve druge općine u gradu Sarajevu i Kantonu najproaktivnija u zamjeni stare, novom LED rasvjetom i generalno u investicijama koje se realiziraju u ovoj općini, tako da se radujemo nastavku saradnje“, rekao je Karić.

Obzirom da i u drugim dijelovima općine postoje problemi sa rasvjetom, u narednom periodu radit će se jedno po jedno, jer je nemoguće da se u jednom trenutku rasvjeta na prostoru cijele općine zamijeni.

Održavanje postojeće rasvjete vrši Kantonalno ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, dok investiranje radi Općina Novi Grad Sarajevo. Pored svih parkinga u narednom periodu će se u nekim naseljima u cijelosti mijenjati rasvjeta. Prošle i pretprošle godine je urađena kompletna nova rasvjeta u A – fazi Alipašinog Polja i B – fazi gdje je postavljena također LED rasvjeta.

U pripremi je projekat za jednu polovinu naselja Dobrinja, gdje bi trebalo da se također postavi nova LED rasvjeta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije