BH. BLAGO

Nastavlja se revitalizacija Srednjovjekovnog grada Dubrovnik kod Ilijaša

17.03.2023. 08:49 / Izvor: Akta.ba
stari grad dubrovnik

Općina Ilijaš je raspisala javni poziv za revitalizaciju historijskog područja Stari Grad Dubrovnik, odnosno njene južne kule.

Općina Ilijaš je raspisala javni poziv za revitalizaciju historijskog područja Stari Grad Dubrovnik, odnosno njegove južne kule.

Procijenjena vrijednost radova iznosi 256.410 KM bez PDV-a. Predviđeno je sklapanje okvirnog sporazuma na dvije godine, javlja Akta.ba.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika proglasila je 2003. godine Arheološko područje – Stari grad Dubrovnik u Višnjici kod Ilijaša nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Srednjovjekovni grad Dubrovnik lociran je u selu Višnjica Općina Ilijaš, na stjenovitom brežuljku, i na nadmorskoj visini od oko 880 m, kojem je relativno lako pristupiti sa tri strane – zapadne, južne i jugoistočne, dok je sa sjeverne strane, omogućen kolski pristup makadamskim putem, kojim se može stići gotovo do pod same zidine grada. 

Od centra Ilijaša udaljen je 12-15 km. Zahvata površinu koja iznosi, a po danas pristupnim podacima, od cca 2467,50 m 2.

Kompletan lokalitet je obrastao visokim i niskim rastinjem, te tokom vremena zatrpan u velikoj mjeri zemljom, tako da se na pojedinim mjestima krune zidova ne uočavaju. Na pojedinim mjestima, tamo gdje su zidne strukture znatno vidljive, došlo je do osipanja lica zida-južna strana, kao i pojava progiba "trbuha", djelovi sjevernog i južnog zida.

Dosadašnji radovi

U 2017. i 2018. godini, na Srednjovjekovnom gradu Dubrovnik vršeni su arheološki radovi oko i u kružnoj kuli osmatračnici, a u 2020. godini vršeni su radovi arheološkog istraživanja duž južnog perimetralnog zida kao i radovi na konzervaciji i restauraciji istih. Sve radove je izvodila firma Color Paleta d.o.o. Sarajevo.

Arheološka istraživanja su rađena od strane Instituta za arheologiju pri Filozofskom fakultetu Univeziteta Sarajevo, a konzervatorsko-restauratorske radove pratio je Federalni zavod za zaštitu spomenika kulture pri Ministarstvu kulture Federacije BiH.

Planirani radovi III faze

Projekat sanacije i konzervacije zidova-bedema i kula Srednjovjekovnog grada Dubrovnik podjeljen je u više segmenata, odnosno pozicija, i temelji se na ažurnoj geodetskoj podlozi (situacija, presjeci i fasade) urađenoj u drugoj polovini 2018. godine, od strane firme "Geodet" d.o.o. Sarajevo.

Ovom fazom radova predviđeni su konzervatorsko-restauratorski radovi na zidovima južne kule, koji prate arheološko istraživanje.

Prije početka izvođenja zemljanih radova teren treba očistiti od šiblja, korova i od stabala koja ugrožavaju zidane strukture.

Stari grad Dubrovnik kod Ilijaša – podignut uz odobrenje Kulina bana

Jedan od nekada najvećih srednjovjekovnih gradova u Bosni i Hercegovini – Stari grad Dubrovnik kod Ilijaša, smješten je u dubokoj šumi i na strmom, uskom i krševitom izdanku brda Huma, iznad Sastavaka.

Iako ne postoje precizni podaci o nastanku grada, pretpostavlja se da je sagrađen u 13. stoljeću jer se prvi put spominje u dubrovačkom arhivu, 11. juna 1404. godine.

Fra Ivan Jukić spomenuo je u svojim putopisima tadašnje Dubrovčane koji su ovdje topili srebrnu i željeznu rudu i podigli grad uz odobrenje Kulina bana.

Grad koji se sastojao od gornjeg dijela dugog 72 metra i donjeg dijela, te varoši je sačinjavao kompleks dužine 500 metara. U gornjem gradu nalazile su se četiri kule i dvor.

O odbrani Starog Dubrovnika prepričavaju se brojne legende, a među njima je i ona o kraljici koje je sakrila dvije bačve zlata u njivi koja se zove pozlaćenica, pa je pobjegla pred Osmanlijama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije