Pod nadzorom Zavoda

Počela demontaža ostataka bivše Električne centrale u Sarajevu

24.03.2023. 13:44 / Izvor: Akta.ba

Društvo The Place d.o.o. Sarajevo, koje je vlasnik parcele na kojoj se nalaze ostaci Električne centrale na Hisetima u Sarajevu

Društvo The Place d.o.o. Sarajevo, koje je vlasnik parcele na kojoj se nalaze ostaci Električne centrale na Hisetima u Sarajevu, danas je započelo radove na demontaži urušenih zidnih struktura Električne centrale.

"Postupili smo po rješenju u roku koji nam je propisan od Federalne uprave za inspekcijske poslove. lako smo imali izazovan rok od pet dana od dana dostavljanja rješenja (ponedeljak, 20. mart), danas započinjemo sa radovima na demontaži urušenih zidnih struktura Električne centrale na Hisetima. Izvođač radova je kompanija Neimari d.o.o. Sarajevo i radovi na demontaži će se izvršiti u skladu sa smjernicama i pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika FBiH", navodi se u saopćenju za javnost. 

Apelovali su na građane koji žive u neposrednoj blizini samog lokaliteta, kao i one koji se svakodnevno tuda kreću za razumijevanje i strpljenje za vrijeme trajanja radova. Naveli su da se iskreno nadaju da će u što skorijem roku otkloniti opasnost koja trenutno postoji na lokalitetu, a uzrokovana je obrušavanjem ostataka Električne centrale.

Također, zbog mogućnosti pojačane pojave prašine prilikom izvođenja radova, apelovali su na sve učesnike u saobraćaju na dodatni oprez te da se, koliko god je to moguće, koriste alternativne saobraćajnice za vrijeme trajanja radova.

"U procesu demontaže ostataka Električne centrale aktivno učestvuje i Služba za civilnu zaštitu općine Centar i na tome im se ovim putem zahvaljujemo. Posebnu zahvalnost upućujemo ka Ministarstvu unutrašnjih poslova KS, PU Centar i Jedinici za saobraćaj na predanom i posvećenom angažmanu u proteklom i periodu koji nam slijedi", saopćeno je iz Društva The Place. 

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove su za Akta.ba kazali da je federalni građevinski inspektor jučer obaviješten da će danas (24.3.2023. godine) započeti radovi na demontaži zidnih struktura industrijskog postrojenja objekta do visine cca 1,5m od kote okolnog terena, u skladu s izdatim rješenjem federalne građevinske inspekcije.

"U skladu sa zakonom propisanim nadležnostima, radovi će se izvoditi pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika pri Federalnom ministarstvu prostornog uređenja, odnosno arhitekte konzervatora, koji su nadležni za obavljanje poslova iz oblasti zaštite i korištenja kulturno-historijskog naslijeđa, uključujući i izdavanje mišljenja za postavljanje reklama na zidovima", kazali su.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije