Na osnovu studije izvodljivosti

Ministar Šteta najavio izgradnju pruge do Dobrinje

26.04.2023. 15:20 / Izvor: Akta.ba
Šteta

Stručnjaci koji su radili na izradi studije izvodljivosti izgradnje nove tramvajske pruge od Nedžarića do Dobrinje prezentovali su danas sve pojedinosti i rezultate studije.

Stručnjaci koji su radili na izradi studije izvodljivosti izgradnje nove tramvajske pruge od Nedžarića do Dobrinje prezentovali su danas predstavnicima Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo sve pojedinosti i rezultate studije.  

Na osnovu prezentovane studije izvodljivosti, ministar saobraćaja KS Adnan Šteta je najavio izgradnju nove tramvajske pruge od Nedžarića do Dobrinje. 

"Trenutno oko 40 hiljada ljudi živi u ovom dijelu grada i ovaj projekt će značajno poboljšati svakodnevnicu svima. Krenut ćemo u pregovore za izgradnju tramvajske pruge do Dobrinje, na osnovu izrađene studije, jer je jasno da će se realizacijom ovog projekta dobiti pouzdanija i kvalitetnija usluga javnog prevoza, smanjiti vrijeme putovanja i unaprijediti postojeće stanje. Izgradnjom tramvajske pruge dobit ćemo najbrži prevoz i najkraću saobraćajnicu od Dobrinje prema Ilidži i Centru", istakao je ministar Šteta.  

pruga

Ekonomska opravdanost u realnim okvirima i značajni aspekti zaštite okoliša jedni su od osnovnih pokazatelja studije. Analiziran je i broj stanovnika, kao i potražnja za uslugama javnog prevoza u ovom području, koji pokazuju rastući trend.  

"Zadovoljan sam rezultatima studije i ponosan što mogu biti dio još jedne važne priče za drugačiju sliku Sarajeva, slike koja će dati još jednu novu dimenziju javnog prevoza u Kantonu Sarajevo”, zaključio je ministar Šteta. 

Sa druge strane, izrada studije i konsultantski pregovori za izgradnju pruge od Željezničke stanice do Šipa još uvijek su u toku. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije