POTPISAN MEMORANDUM

U Živinicama kreće investicija vrijedna 85 miliona KM

03.05.2023. 13:45 / Izvor: Akta.ba
elektrane

Grad Živinice i Elektroprivreda Bosne i Hercegovine nastavljaju uspješnu saradnju, a danas su v.d. gradonačelnika Began Muhić i generalni direktor te kompanije Admir Andelija potpisali memorandum o izgradnji solarnih elektrana.

Grad Živinice i Elektroprivreda Bosne i Hercegovine nastavljaju uspješnu saradnju, a danas su v.d. gradonačelnika  Began Muhić i generalni direktor te kompanije  Admir Andelija potpisali memorandum o izgradnji solarnih elektrana. 

Direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija istakao je kako je prelazak na proizvodnju energije iz obnovljivih izvora generacijski projekat, ali i obaveza Bosne i Hercegovine u vezi sa pridruživanjem Evropskoj uniji.

"Mi smo danas došli da nastavimo ono što smo započeli prošle godine, a to je potpisivanje memoranduma sa Gradom Živinice i pretvarenje grada Živinice, tako da kažem, u zelenu komunu. Prezentujemo danas prve projekte iz obnovljivih izvora, odnosno solarne elektrane, na područjima gdje je završena eksploatacija uglja. Prema važećoj zakonskoj regulativi odabrali smo lokacije gdje je moguće graditi solarne elektrane prema prostornim planovima. Površina bivšeg Površinskog kopa Višća je predviđena za gradnju solarnih elektrana i to su prve naše lokacije. Planiramo raditi i na drugim lokacijama, kao što su Površinski kopovi u Lukavcu i Tuzli", kaže Andelija. 

Gradska uprava Živinice je obavila svoj dio posla, a investitor očekuje da će se prvi megavati električne energije iz solarnih elktrana proizvesti do kraja 2024. godine.

"Sve ovo nagovještava novu epohu energetske tranzicije, proizvodnje zalene energije iz obnovljivih izvora i velika nam je čast i zadovoljstvo da smo prvi grad i općina koja potpisuje memorandum sa Elektroprivredom BiH. Zadovoljstvo nam je da se od deset predviđenih solarnih elektrana  planira izgradnja osam u Živinicama", kazao je Began Muhić, v.d. gradonačelnika Živinica.

Elektrane će se graditi na prostoru od oko 1.500 hektara zemljišta gdje se ranije eksploatisao ugalj. Riječ je o lokacijama u Višći, Đurđeviku i Bašigovcima.

"Snaga solarnih elektrana je oko 60 megavatsati, a investicija je oko 85 miliona KM. Veoma je važno istaći da će s ovom proizvodnjom 62 posto građana i privrede u Živinicama koristiti tzv. zelenu energiju. To je ogroman benefit", kaže prof. Mustafa Musić, pomoćnik generalnog direktora za razvoj u Elektroprivredi BiH. 

Ono što slijedi je dobivanje urbanističke saglasnosti i početak gradnje solarnih elektrana. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije