Projekat vrijedan 7 miliona KM

Objavljen tender za izgradnju novog objekta Hitne medicinske pomoći u Zenici

23.05.2023. 12:33 / Izvor: Akta.ba
grad zenica

Objekat Hitne medicinske pomoći u Zenici se nalazi na parceli k.č.n.p. 985/1 k.o. Zenica.

Grad Zenica objavio je poziv za izgradnju zgrade Službe hitne medicinske pomoći sa pratećim sadržajima.

Procijenjena ukupna vrijednost ugovora bez PDV-a je 7 miliona KM.

Prema tenderskoj dokumentaciji trajanje ugovora ili rok izvršenja je 24 mjeseca.

Nova zgrada JU "Dom zdravlja" u kojoj će biti smještene Služba hitne medicinske pomoći Zenica, Služba za laboratorijsku dijagnostiku i Služba za zdravstvenu zaštitu kod specifičnih i nespecifičnih plučnih oboljenja nalazi se na mjestu postojeće Hitne pomoći.

Objekat Hitne medicinske pomoći u Zenici se nalazi na parceli k.č.n.p. 985/1 k.o. Zenica.

Konstruktivni dio projekta urađen je na osnovu arhitektonskih osnova i dobijenih podloga.

Prema dokumentaciji, novi objekat JU "Dom zdravlja" je slobodno stojeći, spratnosti podrum, prizemlje i I sprat.

Ukupna korisna površina novog objekta JU "Dom zdravlja" je cca 3.320 m2, sa vanjskim uređenjem koje obuhvata cca 4.200 m2.

U suterenu objekta JU "Dom zdravlja" predviđeni su garaža, stepenište, toplotna podstanica, mašinska prostorija i tehničke prostorije za smještaj ostale opreme i agregata.

Na prizemlju objekta predviđeni su sljedeći prostori: vjetrobran, hol sa čekaonicom, stepenište, načelnica laboratorije, glavni inženjer laboratorije, davanje uzoraka krvi, davanje uzoraka urina laboratorija, gardarobe, hodnik, sanitarije, ordinacije, dijagnostika, dispečer, čajna kuhinja, reanimacija, intervencija, hirurgija, opservacija.

Na I spratu predviđene su sljedeći prostori: polivalentni prostor, čajna kuhinja, garderobe, sanitarije, prijem kartoteka, hodnik, glavni inženjer, ordinacije, spirometrija, soba za odmor sa čajnom kuhinjom, RTG aparat, MRI aparat, kontrolna soba, hol/čekaonica, UZV, načelnik, lijekovi+sanitetski materijal, ljekarska soba, glavna sestra.

Podsjećamo, Vlada FBiH odobrila je milion maraka, prvu tranšu, za ovaj projekat. Grad Zenica i Kanton također će izdvojit finansijska sredstva za izgradnju.

"Priča o novoj zgradi Hitne pomoći traje godinu dana, a uključeno je bilo i naše JP za prostorno uređenje grada koje je uradilo idejno rješenje, pribavljena je urbanistička dozvola i kolege iz JP su u završnoj fazi izrade glavnog projekta. Pripremljeno je sve za građevinsko rješenje. Godinu dana vodili smo razgovore i pregovore. Projekat će, nema sumnje, biti završen. Dio sredstava obezbijeđen je u Budžetu za 2023., dogovoreno je da učešće u finansiranju najznačajnijeg zdravstvenog objekta na području BiH uzmu i Kanton i Federacija. Kanton je dao načelnu saglasnost, kao i federalni odnosno državni nivo. Završetak o ovog projekta očekuje se za dvije godine nakon završetka tenderske procedure", kazala je nedavno pomoćnica gradonačelnika, Sumea Mujkanović.

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije