Projekat vrijedan blizu 255 miliona KM

Procjena uticaja na okoliš: VE Poklečani imat će snagu od 132 MW i 20 vjetroturbina

16.06.2023. 09:53 / Izvor: Akta.ba
VE Poklečani

JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar planira izgradnju Vjetroelektrane Poklečani na lokaciji Rakitno, Općina Posušje.

JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar planira izgradnju Vjetroelektrane Poklečani na lokaciji Rakitno, Općina Posušje.  

S tim u vezi Federalno ministarstvo okoliša i turizma u skladu sa članom 40. i članom 70. Zakona o zaštiti okoliša (Službene novine 15/21) stavlja na uvid Zahtjev investitora za Projekat izgradnje ove vjetroelektrane. Pravni osnov za postupanje po podnesenom zahtjevu je Prilog II. Uredbe o projektima za koje je obavezna procjena uticaja na okoliš i projektima za koje se odlučuje o potrebi procjene uticaja na okoliš ("Službene novine Federacije BiH", broj: 51/21, 33/22 i 104/22) tačka 3. ENERGETSKA INDUSTRIJA. 

Obrađivač zahtjeva je Zagrebinspekt d.o.o., Mostar.

Lokacija VE Poklečani nalazi se na planini Štitar i na Debelom brdu, sjeverno od Rakitna.

Vjetroelektrana VE Poklečani će se sastojati od 20 vjetroturbina raspoređenih u dva rova.

ROV 1 podrazumijeva turbine smještene na Štitar planini, odnosno turbine od VT1 - VT14, dok je ROV 2 pozicioniran sjeveroistočno od ROV-a 1 na području Debelog brda i obuhvaća lokacije vjetroturbina VT15 - VT20.

Ukupna instalirana snaga VE Poklečani bit će 132 MW.

Vrijednost ovog projekta procjenjuje se na blizu 255 miliona KM.

Investitor procjenjuje da će izgradnja vjetroelektrane "Poklečani” trajati najmanje 2 godine.

Međutim, kako navod u dokumentaciji važno je napomenuti da vrijeme izgradnje može trajati duže od očekivanog, s obzirom na težinu terena i položaj na planini. Sama gradnja sigurno će biti pod utjecajem ekstremnih klimatskih uvjeta. Vrlo je vjerojatno da će izgradnja trajati suže od predviđenog.

IZGRADNJA NOVE DIONICE CESTE

Za potrebe građenja i održavanja planirana je izgradnja nove dionice servisne ceste Crvenice – Rakitno za dopunski promet vozila standardnih gabarita tijekom izgradnje te za održavanje nakon izgradnje.

U januaru 2023. godine izrađen je Idejni projekt VE Poklečani od strane JP Elektroprivrede HZ HB d.d. Mostar i Ecoplan d.o.o. Mostar.

Idejnim projektom je odabrana referentna vjetroturbina koja se sastoji od 20. tehnički opis referentne vjetroturbine nazivna snaga vjetroagregata 6,6 MW, rotor promjera 155 m, visina stupa 122,5 m, broj lopatica 3, duljina lopatice 76 m, ukupna visina vjetroturbine 200 m i ukupna instalirana snaga vjetroelektrane 132 MW

Konačna jedinična snaga i izbor tipa vjetroturbine bit će poznati nakon provedbe javnog nadmetanja za nabavu vjetroturbina i ugovaranja isporuke vjetroturbina.

Vjetroelektrana će imati prateću trafostanicu, podzemni kabelski razvod koji će povezivati vjetroturbine sa trafostanicom, pristupne ceste, upravljački objekt, samostojeći mjerni stup za praćenje brzine vjetra.

Jedan temelj pokriva površinu od 490,63 m2, što sa ukupno 20 vjetroagregata daje 9812,6 m2. Ovo je jedino trajno zauzimanje zemljišta.

Realni izračun zemljišta uzima u obzir samo promjer tornja turbine koji iznosi 5,8 m. To rezultira 26,41 m2 zemljišta po vjetroturbini, što je ukupno 528,2 m2 za svih 20 vjetroturbina. Uz svaki vjetroagregat, u njegovom podnožju, nalazit će se plato površine 13 860 m2 (210 x 66 m), koji će služiti za montažu i privremeno skladištenje dijelova vjetroagregata neposredno prije postavljanja. Ti će platoi zauzimati ukupno 277 200 m2 ili cca 0,28 km2 ili 1,9% ukupne površine vjetroelektrana. Platoi se izvode u sklopu pristupnih cesta, stoga će konačna odnosno realna zauzeta površina biti manja od 13.860 m2

Ukupno trajno zauzeto zemljište za projekt će biti 581 721,12 m2 ili 58,2 ha, što čini samo 4,1 % ukupne površine koncesije (14 206 932,00 m2 ).

Za potrebe izgradnje također će biti potrebno posjeći određenu količinu šumske vegetacije. Točna površina šumskog zemljišta na kojem će biti izvršena iznosi cca. 2,25 ha te se može reći da je površina šume predviđena za sječu za smještaj vjetroagregata i pristupnih mala u odnosu na površinu koncesijskog područja.

Investitor je pribavio i Mišljenje o usklađenosti sa važećim Prostornim planom br. 01-1034/22, izdanog od strane Općinskog načelnika, kojim se potvrđuje "da je izgradnja elektroenergetskog objekta VE Poklečani, instalirane snage 132 MW, u granicama koncesijskog polja, omeđena naprijed navedenim koordinatama, nije u suprotnosti sa važećim Prostornim planom“.

PROJEKTI OBNOVLJIVIH IZVORA

Podsjećam, JP Elektroprivreda HZ HB d. d. Mostar trenutno razvija više projekata u području obnovljivih izvora energije u različitim fazama od početne do visoke pripremljenosti za izgradnju.

“U ovom je kontekstu zanimljivo ilustrirati napredak tehnologije u odnosu na razdoblje kada je izgrađena VE Mesihovina. Tako je pojedinačna instalirana snaga vjetroagregata u VE Mesihovina iznosila 2,3 MW, dok se za VE Poklečane planiraju vjetroagregati pojedinačne snage 6,6 MW (dakle, gotovo trostruko veće snage). Samim tim ujedno se skraćuje i razdoblje povrata investicije, dok se, uz trenutne uvjete na tržištu električne energije, slobodno može reći da je višestruko isplativa svaka investicija u postrojenja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora”, kazao je prilikom predstavljanja ovog projekta Marinko Gilja, generalni direktor JP Elektroprivreda HZ HB d. d. Mostar .

Vlada Županije Zapadnohercegovačke, na 146. sjednici održanoj 12. januara 2023. godine, donijela je „Odluku o dodjeli koncesije Javnom poduzeću „Elektroprivreda HZ HB“ d. d. Mostar za izgradnju i korištenje vjetroelektrane „Poklečani“.

Koncesija se dodjeljuje na period od 30 godina.

Vlada Županije Zapadnohercegovačke i JP „Elektroprivreda HZ HB“ d. d. Mostar zaključili su Ugovor o koncesiji za izgradnju i korištenje vjetroelektrane „Poklečani“ 18.4.2023 godine.

U februaru 2010. godine Vlada FBiH je donijela odluku kojom se proglašava javni interes za izgradnju elektroenergetskih objekata od kojih je jedan i VE Poklečani.

Vlada FBiH je također donijela i odluke o pripremi izgradnje i izgradnji navedenih objekata, među ostalima i Odluku o pripremi i izgradnji VE Poklečani 72MW, te Odluku o pripremi i izgradnji VE Poklečani 132 MW. Donesena je i odluka o izmjenama i dopunama odluke o proglašenju javnog interesa i pristupanju pripremi i izgradnji prioritetnih elektroenergetskih objekata u Federaciji Bosne i Hercegovine („Službene novine Federacije BiH”, broj 67/21), od 19.8.2021 godine.

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije