Plavo sunce

Mamićeva firma dobila energetske dozvole za 10 solarnih elektrana

22.06.2023. 14:04 / Izvor: Akta.ba
solarna

Pomenute fotoelektrane se planiraju graditi na lokalitetu katastarske općine Polog, Grad Mostar.

Vlada FBiH je jučer, a na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije usvojila informacije o aktivnostima u postupku izdavanja Energetske dozvole za izgradnju deset fotonaponskih elektrana "Plavo sunce" investitora Plavo sunce d.o.o. Čitluk.

Istovremeno je data i prethodna saglasnost resornom ministarstvu u postupku izdavanja Energetske dozvole za izgradnju deset fotonaponskih elektrana investitora Plavo sunce, instalisane nazivne snage po 4 MW, odobrene snage priključenja po 4 MW, planirane godišnje proizvodnje električne energije od po 6,35 GWh. Pomenute fotoelektrane se planiraju graditi na lokalitetu katastarske općine Polog u gradu Mostaru. 

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industije je zaduženo da pristupi aktivnostima, propisanim Uredbom o postupku, kriterijima, formi i sadržaju zahtjeva za izdavanja energetske dozvole za izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih proizvodnih postrojenja, na izdavanju Energetske dozvole.

Podsjetimo, Vlada Hercegovačko - neretvanske županije i firma GS Plavo Sunce iz Čitluka sklopile su 14. aprila 2023. godine ugovor o koncesiji za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije izgradnjom 10 elektroenergetskih objekata - fotonaponskih elektrana.

Kako smo ranije izvijestili, ​firma Plavo sunce je biznis u koji je preko najmlađe kćerke Ive ušao Zdravko Mamić, bivši čelnik zagrebačkog fudbalskog kluba Dinamo. U firmi su suvlasnici i Mirjana Gagro, Ivanka Ostojić i Marinko Barbarić. Firma ima kapital od 18,83 miliona KM, a Iva Mamić ima većinski udio od 50,08 posto. Barbarić posjeduje 20 posto, a Gagro i Ostojić po nešto manje od 15 posto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije