Bosna i Hercegovina i Crna Gora

Općina Jablanica: Potpisani ugovori za dva projekta prekogranične saradnje

10.07.2023. 15:08 / Izvor: Akta.ba
jablanica

Oba ova projekta dio su prekogranične saradnje Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Općinski načelnik Damir Šabanović i predsjednik Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK iz Mostara Tomislav Majić, na sastanku održanom u zgradi Općine Jablanica, potpisali su primopredajne obrasce u projektima „Podrška EU boljem sistemu upravljanja rizikom od katastrofa u prekograničnom području – Zajedniči odgovor“  i „Kreativne industrija za zapošljavanje bez granica“.

Oba ova projekta dio su prekogranične saradnje Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

U projektu „Zajednički odgovor“, Općina Jablanica, odnosno Služba civilne zaštite, dobila je specijaliziranu opremu u vrijednosti od 88.340,00 KM s ciljem unapređenje intervencije spašavanja.

Projektom „Kreativne industrije za zapošljavanje bez granica“, Općina Jablanica je opremila i uspostavila Kreativni centar u sklopu Muzeja „Bitka za ranjenike na Neretvi“ Jablanica u vrijednosti od oko 213.612,31 eura. 

Centar je opremljen savremenim CNC mašinama, informacijskim tehnologijama, a omogućuje korisnicima stažiranje, korištenje prekograničnog informacijskog sistema, pohađanje treninga i obuka za poboljšanje vještina zapošljavanja, te unapređenje bizinisa.

Osim potpisivanja primopredajnih obrazaca, na sastanku se razgovaralo i o proširenju saradnje na projektu LiNK4StartUps, koji ima za cilj poboljšati održivost novoosnovanih biznisa koji vode ranjive kategorije, te o pripremi novih projekata na koje je Općina Jablanica aplicirala zajedno sa LiNK-om, a sklopu EU fondova.

Sastanku su prisustvovale i pomoćnica načelnika Službe za lokalni ekonomski razvoj i investicije, finansije i trezor Amela Muratović i direktorica Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK Alisa Gekić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije