Pomoćni stadion

Otvoren rekonstruisani teren na Grbavici

25.07.2023. 12:53 / Izvor: Akta.ba
Stadion

Revijalnom utakmicom omladinskih selekcija fudbalskih akademija FK Željezničar i FK Sarajevo otvoren je rekonstruisani pomoćni stadion na Grbavici.

Revijalnom utakmicom omladinskih selekcija fudbalskih akademija FK Željezničar i FK Sarajevo otvoren je rekonstruisani pomoćni stadion na Grbavici.

Zbog neadekvatnog održavanja, ovaj pomoćni stadion godinama je bio neuslovan. Napravljen je 60-tih godina, a prije 15 godina je postavljena vještačka trava. Općina Novo Sarajevo prepoznala je ovaj projekat, te je pomoćni stadion po prvi put ove godine u potpunosti saniran, pa evropskim standardima.

Na terenu se odigra u prosjeku 300 utakmica i koristi ga više od 20 hiljada mladih naraštaja na godišnjem nivou.

stadion

Predsjednik Uprave FK Željezničar, Edis Kovačević u svom obraćanju na svečanoj manifestaciji istakao je da je ovo važan projekat jer na ovom pomoćnom terenu treniraju polaznici Omladinske škole FK Željezničar.

"Svi znamo da je budućnost u našoj djeci i zaista će imati predivne uslove za trening i nadamo se da ćemo dobiti novog Edina Džeku i ostale. Raduje me to i ovaj teren će doprinijeti razvoju naše škole, igrača, trenera", naglasio je Kovačević.

U okviru radova na sanaciji pomoćnog stadiona, koji su koštali 830. 000 KM postavljen je novi vještački travnjak sa svim neophodnim slojevima. Teren je proširen uklanjanjem betonskog zida sa tribinama. Postavljeni su novi golovi sa pratećim sadržajem na terenu, ako i nova ograda, te stubovi električne rasvjete kako bi djeca mogla trenirati i u večernjim satima.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović rekao je da je rekonstrukcija pomoćnog terena na Grbavici jedan od kapitalnih projekata za čije namjene je izdvojeno više od 400.000 KM.

"Ovaj teren je trebao davno biti otvoren, ali su vremenske neprilike produžile otvaranje istog. Bilo je važno obezbijediti i kavlitetnu zaštitnu ogradu, jer sigurnost djece je na prvom mjestu. Ovom prilikom želim da zahvalim i vijećnicima koji su podržali budžet, Vladi Kantona Sarajevo koja je izdvojila 150.000KM, Vladi Federacije BiH koja je u tom projektu učestvovala sa 250.000 KM, te Federalnom ministarstvu kulture i sporta koje osiguralo dodatnih 35.000 KM", kazao je načelnik Tanović.

stadion

Svečanom otvaranju terena na Grbavici, pored predstavnika Uprave FK Željezničar, vijećnika Općinskog vijeća, prisustvovali su i predstavnici fudbalskih klubova koji treniraju na ovom stadionu, poput NK Pofalićki i Mošćanica.

Predsjadavajuća Općinskog vijeća Danijela Šahat zajedno sa Općinskim načelnikom Hasanom Tanovićem izvela je i početni udarac sa centra terena čime je prva revijalna utakmica mladih selekcija, vječitih gradskih rivala FK Željezničar i FK Sarajevo počela.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije