POKRENUT PRIJE 18 GODINA

Da li će projekat Regionalni vodovod Plava voda biti realizovan?

28.07.2023. 07:55 / Izvor: BHRT
plava voda

Projekat izgradnje regionalnog vodovoda zvanično je pokrenut prije 18 godina.

Projekat izgradnje regionalnog vodovoda, kojim bi trebalo da se pitkom vodom iz Travnika snabdijevaju opštine Travnik, Busovača i Novi Travnik u Srednjobosanskom, te Grad Zenica u Zeničko-dobojskom kantonu, zvanično je pokrenut prije 18 godina. Iako su kreditori obezbijeđeni i zaduženja se već isplaćuju, zbog problema sa kojima je projekat suočen, ali i odnosa budućih korisnika, još niko sa sigurnošću ne može potvrditi da će projekat Regionalni vodovod „Plava voda“ biti realizovan.

Projekat Regionalni vodovod „Plava voda“ ponovo je u krizi koja, čini se, doživljava svoj vrhunac. Ključni problemi ogledaju se u eksproprijaciji zemljišta u vlasništvu države, problemi poskupljenja radova, otkazivanje grant sredstava međunarodnih organizacija, ali i maćehinski odnos Grada Zenica kao jednog od dva osnivača jp koje upravlja projektom.

"S tog aspekta Općina Travnik izvršava svoje obaveze redovno, na nivou da se održava minimalno funkcionisanje preduzeća kako je dosad bilo. Zenica pravi određene zastoje po tom pitanju, objašnjenja su razne vrste i mislim da je najbolje da to pitate Gradsku upravu Zenice o čemu se tu radi, ali definitivno ako vi ne finansirate preduzeće koje treba da provodi projekat samim tim pravite otežavajuću okolnost za realizaciju i to je neupitno", kaže Ernad Granić, v. d. direktora JP Regionalni vodovod "Plava voda" Travnik

Iz Gradske uprave Zenica nismo dobili odgovor na naš upit o projektu. Međutim, opozicija u Gradskom vijeću Zenica napominje da su do sada.

Izdvojena su značajna sredstva za projekat „Plava voda“, ali i to da je navedeni projekat naveden kao razlog poskupljenja usluga zeničkog JP Vodovod i kanalizacija građanima Zenice.

"Imamo saznanja dakle da je taj projekat u krizi, da je populizam Fuada Kasumovića došao na naplatu i bojimo se da će i ovaj projekat kao i podzemne garaže, kao i zgrada gradske vijećnice, kao i žičara prema Smetovima ostati, nažalost, samo mrtvo slovo na papiru", navodi Emina Tufekčić, vijećnik SDA u Gradskom vijeću Zenica.

Asim Mekić, načelnik Općine Busovača smatra da oni koji na bilo koji način ne ispune svoju obavezu trebali bi javno reći građanima šta je u pitanju.

"Prvenstveno mislim na ZDK, Grad Zenicu koji više nemaju razloga da kukaju SDA kriva, ili neko drugi da je kriv kad je sad vlada kompaktna da tako kažem. Gradonačelnik Zenice je iz političke opcije koja učestvuje u Vladi ZDK i ja više ne vidim nikakav problem za realizaciju ovog projekta".

U općinama Travnik i Busovača, koje su uz Novi Travnik i Zenicu, učesnici u projektu Regionalni vodovod „Plava voda“ uz isticanje neophodne reformt preduzeća koje upravlja projektom, naglašavaju da je najvažnije da se svi učesnici projekta iskreno posvete njegovoj realizaciji, a to samo mogu dokazati ispunjavanjem preuzetih obaveza.

"Prilično kompliciran način upravljanja projektom sa mnoštvom upravljačkih elemenata gdje politika na dnevnoj osnovi utječe na efikasnost ukupnog projekta. Ja u ovom momentu sam rekao bih uzdržani pesimista da će ovaj projekat moći ugledati svjetlo dana", ističe Kenan Dautović, načelnik Općine Travnik.

Odgovor na pitanje kakva je konačna sudbina projekta Regionalni vodovod „Plava voda“ mogao bi biti poznat već na narednoj Skupštini preduzeća zakazanoj za narednu sedmicu. Tada će svi učesnci projekta imati priliku da prezentuju svoje stavove o projektu, preduzeću koje radi na njegovoj implementaciji, ali i da iskreno okriju da li su za opstanak projekta „Plava voda“.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije