PROJEKAT OD 200 MILIONA KM

Projekat VE "Bitovnja" predstavljen stanovnicima Dusine i Deževice

28.07.2023. 13:15 / Izvor: Akta.ba
VE BITOVNJA

U okviru pripreme Studije utjecaja na okoliš i društvo Vjetroelektrane "Bitovnja", početkom jula održane su radionice s lokalnim stanovništvom u MZ Dusina.

U okviru pripreme Studije utjecaja na okoliš i društvo Vjetroelektrane "Bitovnja", početkom jula održane su radionice s lokalnim stanovništvom u MZ Dusina (Općina Fojnica) i u hodočasničkom domu župe Deževice sa stanovnicima Deževice (MZ Kreševo)

JP  Elektroprivreda BiH d.d. - Sarajevo kao investitor i kompanija Oikon d.o.o. Institut za primijenjenu ekologiju  iz Zagreba, organizovali su radionice s ciljem upoznavanja s projektom izgradnje VE "Bitovnja", prikupljanja mišljenja stanovnika naselja Dusina i Deževice, kao i predstavnika planinarskih, lovačkih i ostalih društava koji koriste prostor na kojem je planirana izgradnja vjetroelektrane.

Iako je projektno područje VE "Bitovnja"u cijelosti smješteno na području Grada Konjic, Dusina i Deževice su naselja u blizini i njihovi  mještani koriste prostor u blizini projektnog područja.

Upoznavajući prisutne s aktivnostima u vezi s pripremom investiciono tehničke dokumentacije, prof.dr. Mustafa Musić, pomoćnik generalnog direktora za razvoj, predstavio je plan je izgradnje  VE "Bitovinja" naglašavajući da je riječ o velikom projektu snage  do 90 MW, vrijednosti oko 200 miliona KM. 

U toku radionica istaknuto je da su u okviru realizacije projekta planirani minimalni zahvati u prostoru za potrebe transporta i instalacije vjetroagregata, koji se odnose na proširenje puta do projektnog područja, te izgradnje dalekovoda za potrebe priključka VE "Bitovnja".

Nakon izgradnje VE "Bitovnja" sve će biti vraćeno u prvobitno stanje, a posebna pažnja će se posvetiti zasadima brusnica i borovnica.  

Priča o gradnji VE Bitovnja stara je nekoliko godina. Elektroprivreda je još 2017. godine dostavila Federalnom ministarstvu okoliša i turizma zahtjev za izdavanje okolinske dozvole za ovaj projekat.

Godinu dana kasnije, 2018. Njemačka razvojna banka (KfW) osigurala je bespovratna sredstva u vrijednosti 1.100.000 eura za pripremu projekta vjetroelektrane.

Ipak, aktivnosti su nakon toga utihnule, a Elektroprivreda BiH nakon višegodišnjeg zastoja sada intenzivira rad na ovom projektu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije