Batići

U finalnoj fazi radovi na izgradnji vodovodne distributivne mreže u Kijevu

13.09.2023. 14:31 / Izvor: Akta.ba
Batići

U avgustu mjesecu protekle godine, započeli su radovi na projektu vodosnadbijevanja naselja Batići.

U avgustu mjesecu protekle godine, a prema Sporazumu čiji su potpisnici Općina i Opština Trnovo, započeli su radovi na projektu vodosnadbijevanja naselja Batići, koje administrativno pripada Opštini Trnovo RS. Sporazumom koji je potpisan krajem 2021. godine Općina Trnovo obezbjedila je sredstva u iznosu od 100.000,00 KM, dok se Opština Trnovo (RS) obavezala da pribavi projektnu dokumentaciju, sve potrebne saglasnosti i dozvole za izvođenje radova, riješila imovinsko-pravne odnose, te provela procedure i izvršila izbor najpovoljnijeg izvođača radova.

Ovim projektom u prvoj fazi izgrađeno je 1 200 m1 cjevovoda, te rezervoar za vodu od 30 m3. Ugovorna vrijednost radova na izgradnji cjevovoda i rezervoara je 84.825,00 KM. Radove izvodi grupa izvođača ”Instel” d.o.o Bijeljina i ”Rajak-Vob” Sokolac, a nadzor vrši agencija ”Grading” Pale.

U sklopu izgradnje vodovoda za Batiće radnici JKP ”Trnovo” FBiH, izvršili su radove na iskopu kanala u dužini od 450 metara u koji je u prvih 100 metara od pumpne stanice položena cijev DN63 PN16, a ostalih 350 metara DN63 PN10, za potrebe potisnog cjevovoda koji će spajati pumpnu stanicu i rezervoar. Jednim dijelom kanala u dužini od 200 metara položena je i odvodna cijev iz rezervoara.

Po okončanju radova na rezervoaru i cjevovodu uslijedila je naredna faza radova na projektu vodosnabdijevanja Batića, a to je izgradnja pumpnih stanica koje su bile neophodne kako bi se voda transportovala od izvora do rezervoara, a potom od rezervoara do naselja. Izvršeno je i testno puštanje vode, a nakon priključenja na električnu energiju, koje se očekuje u skorijem vremenu sistem vodosnadbijevanja naselja Batići će biti riješen.

Godinama čekamo na gradnju vodovodne mreže, stanovnici našeg naselja snalaze se na razne načine, a mnogi od njih su morali napustiti svoja domaćinstva zbog ovog problema, kazao je jedna stanovnica ovog naselja i istakao kako je zahvalan objema Općinama na realzaciji ovog projekta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije