investicija vrijedna više od 100 miliona KM

Otvoren poziv za dodjelu koncesije za izgradnju solarne elektrane Dubovik

22.09.2023. 12:55 / Izvor: Akta.ba
koncesija

Koncesija se može dodijeliti maksimalno na 50 godina, računajući od dana zaklјučenja Ugovora o koncesiji.

Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske objavilo je javni poziv za podnošenje ponuda za dodjelu koncesije za izgradnju solarne elektrane "Dubovik“ na području opštine Krupa na Uni, piše Akta.ba.

Riječ je o solarnoj elektrani Dubovik instalisane snage 80 MW i procijenjene godišnje proizvodnje 100 Gwh.

Procijenjena vrijednost investicije iznosi 100.126.398,20 KM. Proizvedena električna energija prodavaće se na tržištu.

Koncesija se može dodijeliti maksimalno na 50 godina, računajući od dana zaklјučenja Ugovora o koncesiji.

Lokacija na kojoj se planira izgradnja solarne elektrane nalazi se u opštini Krupa na Uni, katastarskoj opštini Srednji Dubovik, na lokalitetu Lisac i površine je oko 102 hektara. Do lokacije koja je od sjedišta opštine udalјena oko dva kilometra dolazi se odvajanjem sa lijeve strane regionalnog puta Blagaj rijeka - Bosanska Krupa u mjestu Donji Dubovik.

Planirano je da Solarna elektrana zauzme ukupnu površinu od oko 102 hektara zemlјišta.

Minimalna koncesiona naknada utvrđena je na osnovu Zakona o koncesijama i sastoji se od jednokratne koncesione naknade za ustuplјeno pravo u iznosu od 500.632,00 KM i koncesione naknade za korišćenje predmeta koncesije u iznosu od 0,0055 KM po proizvedenom KWh električne energije na zvaničnom obračunskom mjestu primopredaje električne energije.

Jednokratna koncesiona naknada se utvrđuje za svakog od ponuđača na osnovu iskazane visine vrijednosti investicije iz ponude na javni poziv, u skladu sa Pravilnikom o visini koncesione naknade i bankarskim garancijama u oblasti elektroenergetike, energenata, rudarstva i geologije i ne može biti manja od 500.632,00 KM.

Ponuđač je dužan da izradi i uz ponudu dostavi Studiju opravdanosti dodjele koncesije, sa elementima procjene zaštite životne sredine koja će biti izrađena u skladu sa važećim propisima.

Ponuđaču koji bude izabran za koncesionara depozit se uračunava u jednokratnu koncesionu naknadu.

Pravo učešća na javnom pozivu imaju domaća i strana pravna i fizička lica ili konzorcijum dva ili više ugovorom povezanih pravnih lica koja ispunjavaju uslove iz Zakona o koncesijama i Dokumentacije za javno nadmetanje. Rok za dostavlјanje ponuda je 30 dana od dana objavlјivanja javnog poziva u „Službenom glasniku Republike Srpske“.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije