TRAŽI SE KONCESIONAR

Sokolac dobija solarnu elektranu vrijednu 175 miliona KM

25.09.2023. 08:24 / Izvor: Akta.ba
solarna elektrana

Planirano je da solarna elektrana zauzme površinu od oko 137 hektara u vlasništu opštine.

Ministarstvo energetike i rudarstva RS je objavilo javni poziv za podnošenje ponuda za dodjelu koncesije "izgradnja solarne fotonaponske elektrane Sokolac 100 MW" na području opštine Sokolac i procijenjene godišnje proizvodnje 142 GWh piše Akta.ba.

Lokacija na kojoj se planira izgradnja solarne fotonaponske elektrane nalazi se na području KO Bjelosavlјevići i do iste se dolazi odvajanjem sa magistralnog puta Sokolac-Rogatica, na lijevu stranu prema sportskom aerodromu u Glasinačkom polјu, na udalјenosti od oko sedam kilometara od sjedišta opštine Sokolac.

Planirano je da solarna elektrana zauzme površinu od oko 137 hektara u vlasništu opštine.

FNE će biti priključena na postojeću elektroprenosnu mrežu izgradnjom priključnog dalekovoda.

"Procijenjena vrijednost investicije je 174.381.803 KM, a proizvedena električna energije prodavaće se na tržištu", navedeno je u javnom pozivu.

Podsjećamo, nedavno je Skupština opštine Sokolac usvojila odluku o zoning-planu područja posebne namjene "Solarne elektrane Bjelosavljevići-Кula".

"Nije moglo drugačije jer smo bili uporni i istrajni. Moji saradnici i ja vodili smo bitku tri godine kako bi ovaj projekat doveli do faze realizacije. Bilo je tu lobiranja, osporavanja, sabotaže, ali sve smo izdržali i sada smo u završnoj fazi", istakao je tom prilikom Milovan Bjelica, načelnik opštine Sokolac.

Sokolac će da koristi Sunčevu energiju za proizvodnju električne energije, a benefite će osjetiti svi građani Sokoca i regije.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije