Odabrani konsultanti

Ovo su kompanije koje će raditi nadzor radova na tunelu Prenj

17.10.2023. 13:47 / Izvor: Akta.ba
tunel prenj

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) izabrala je konsultante na projektu izgradnje dionice Koridora 5C Ovčari – Tunel Prenj – Mostar Sjever.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) izabrala je konsultante na projektu izgradnje dionice Koridora 5C Ovčari – Tunel Prenj – Mostar Sjever, javlja Akta.ba.

Posao su dobile austrijske firme iC consulenten ZT GesmbH i ILF Consulting Engineers Austria GmbH, te slovenačka firma Elea iC d.o.o. 

Vrijednost ugovora je oko 8,9 miliona eura, a planirani datum završetka 7. april 2031. godine. Usluge nadzora će biti finansirane iz dijela sredstava koje su Autoceste dobile od Evropske banke za obnovu i razvoj EBRD. 

Podsjećanja radi, u januaru ove godine konzorcij u kojem je vodeći partner slovenačka firma Elea iC Ljubljana izabran je i za konsultanta za izradu idejnog projekta sa elementima glavnog projekta za ugovor o izvođenju radova za tunel Prenj i dokumentacije za nadmetanje. 

Tunel Prenj će biti dužine 10.450 metara, jedan od najdužih ove vrste u Evropi. Istovremeno će se raditi dvije tunelske cijevi s po dvije trake, u kojima će se saobraćaj odvijati jednosmjerno za svaki pravac. Probijanjem tunela Prenj, te izgradnjom autoceste na toj trasi, put između Sarajeva i Mostara će se skratiti za dvostruko.

Odabir kompanija koje će graditi tunel Prenj još je u toku. U sklopu pretfkalifikacije pristiglo je osam ponuda i to tri od kompanija iz Turske, dvije od kompanija iz Kine, jedna kompanija iz Indije i dva od konzorcija iz Turska i Koreje. U međuvremenu su iz igre ispale jedna kineska i jedna turska firme zbog lažiranja dokumentacije za prijavu. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije