ZAVRŠNA PREZENTACIJA PROJEKTA

Nakon dvije decenije čekanja: Gradnja Muzeja Ars Arvi počinje iduće godine

30.10.2023. 14:41 / Izvor: Akta.ba
muzej ars aevi

Danas je održana završna prezentacija projekta Muzeja Ars Aevi, koja je danas upriličena u Vijećnici.

"Vjerujem da danas prisustvujemo značajnoj prekretnici u našem kulturnom i umjetničkom stvaralaštvu ne samo Kantona Sarajevo nego cijele Bosne i Hercegovine i jugoistočne Europe", poručio je premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk na završnoj prezentaciji projekta Muzeja Ars Aevi, koja je danas upriličena u Vijećnici.  

Kako je naveo, kada se izgradi Muzej, čiji je projekt Sarajevu darovao slavni arhitekta Renzo Piano, još jednom će dokazati moć umjetnosti i njezine sposobnosti da prevaziđe granice. Podsjetio je da se ideja muzeja rodila u najtežim trenucima za naš grad, tokom opsade u periodu 92-95. godine.   

"Sama činjenica da smo u tim okolnostima zasijali klicu muzeja moderne umjetnosti, da su se s tom idejom solidarisali svjetski umjetnici govori o veličini i važnosti ovog generacijskog projekta. Vrijedna, s više aspekata, kolekcija Ars Aevi, koja danas ima privremenu adresu u ovoj prelijepoj zgradi Vijećnice, nikad bliža nije konačnoj adresi: između Zemaljskog muzeja i Historijskog, odmah preko puta nove Univerzitestke biblioteke, u zgradi koju potpisuje, ko drugi nego slavni Renzo Piano, počasni građanin našeg Sarajeva", naveo je Uk.  

ars aevi

Prema njegovim riječima, prethodne činjenice, te lokacija, koja se već może nazvati muzejskom četvrti i autor zgrade bez sumnje ukazuju da ćemo pored kulturne, umjetničke vrijednosti dobiti i na urbanističkoj vrijednosti.  

"Uvjeren sam da će Muzej Ars Aevi naći mjesto na razglednicama Sarajeva. Kao premijer Kantona, u izgradnji muzeja Ars Aevi vidim i priliku za našu lokalnu ekonomiju. Muzej će generisati nova radna mjesta, veći broj turista, što će donijeti rast i ostalih pratećih djelatnosti. Međutim, uspjeh ovog projekta ne ovisi samo o konstrukciji zgrade. Naša je zajednička odgovornost podržavati i njegovati umjetnost. Moramo ulagati u umjetničko obrazovanje, pružiti umjetnicima potrebna sredstva i stvoriti okruženje koje cijeni i slavi umjetnički izraz. Čineći to, možemo osigurati da Muzej Ars Aevi ne postane samo fizička struktura, već katalizator umjetničkog rasta i kulturne razmjene", poručio je premijer Uk.  

MUZEJSKA ČETVRT

Zahvalio se svima koji su doprinijeli ovoj ideji. Među brojnim pojedincima i institucijama, pomenuo je osnivača Ars Aevija Envera Hadžiomerspahića, te istakao ogromnu podršku i pomoć Republike Italije, Delegacije Evropske unije....Osim njihovim predstavnika, na današnjoj prezentaciji govorili su i predstavnici općinske i gradske vlasti, UNESCO-a...  

Gradonačelnica Sarajeva kazala je da se izuzetno raduje gradnji Muzeja s kojim će glavni grad Bosne i Hercegovine dobiti jedinstvenu četvrt muzeja.

"Zemaljskom i Historijskom muzeju priključit će se Ars Aevi, ovim važnim projektom još jednom ćemo potvrditi da je Sarajevo srce Evrope i grad okrenut budućnosti", rekla ja Karić.

Direktorica Gradskih muzeja u Sarajevu Senka Ibrišimbegović istakla je da je Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi, na poziv Federalnog ministarstva kulture i sporta aplicirao na Venecijansko bijenale, najstariju i najprestižniju izložbu savremene umjetnosti na svijetu, i to sa projektom "Gdje smo kod kuće" umjetnice Šejle Kamerić, koji savršeno odgovara temi, a to je "Stranci posvuda", posvećenoj migracijama i raseljavanju ljudi.

Osnivač i koordinator razvoja Projekta Ars Aevi od 1992. do 2017. godine Enver Hadžiomerspahić izrazio je ponos što je autor ideje, rođene u prvim mjesecima opsade Sarajeva, 1992. godine, da u Sarajevo pozove najpoznatije umjetnike svijeta te da reprezentativnim djelima formiraju kolekciju Muzeja savremene svjetske umjetnosti u Sarajevu.

Također je najavio da će u periodu predstojeće izgradnje Muzeja Ars Aevi napisati monografiju historije Projekta Ars Aevi, koja će ostati vječni svjedok istine puta razvoja Projekta Ars Aevi, i koja će, na dostojanstven način, reći hvala svim sudionicima tog jedinstvenog planetarnog, zagrljaja pozitivnih kreativnih energija.

MUZEJ

"Veoma sam ponosan da sam, u protekli četvrt vijeka, od 1992. do 2017. godine, koordinirao proces divne, duge, internacionalne saradnje, u kojem su umjetnički direktori muzeja i centara savremene umjetnosti Evrope organizirali osnivačke izložbe na kojima su pozvani umjetnici predstavili svoja djela darovana Gradu Sarajevu, za Muzej Ars Aevi, u Milanu 1994, Pratu 1996, Ljubljani 1996, Veneciji 1997, Beču 1998, Bolonjanu 2003, Istanbulu 2007, Podgorici 2012, i Sarajevu od 1994. do 2014. godine", podsjetio je.

Ambasador Italije u BiH Marco di Ruzza istakao je da je Ars Aevi veoma bitan za kulturnu diplomaciju Italije u BiH, prvenstveno jer je jedan od prvih umjetnika koji je poklonio djelo bio italijanski umjetnik Michelangelo Pistoletto, te zato što je idejni projekt izgradnje zgrade muzeja napravio arhitekt Renzo Piano.

"Ars Aevi nije samo umjetnički projekt, već i projekt pomirenja. Želimo da napravimo prostor koji će biti otvoren svima i koji će biti mjesto susreta inkluzije", istakao je.

DVIJE DECENIJE ČEKANJA 

Šef Ureda UNESCO-a u Sarajevu Siniša Šešum kazao je da će gradnja Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi početi naredne godine u proljeće i da će realizacija kompletnog projekta trajati oko dvije godine.

"Trenutno imamo oko 75 posto sredstava za implementaciju projekta. Možemo reći da nas sada ništa ne može zaustaviti nakon 21 godinu borbe", istakao je Šešum.

Šešum je dodao da je za cijeli projekt, izgradnja objekta, jačanje kapaciteta, restauracija kolekcije i ostalo, potrebno oko 11,5 miliona eura.

Za sada, kako je rečeno danas, je osigurano oko 75 posto sredstava za implementaciju projekta.  

Slavni arhitekta Renzo Piano darovao je Sarajevu arhitektonski projekt Muzeja Ars Aevi, koji je 2000. godine predstavljen u Sarajevu, a 2001. u Veneciji. 

Od tada, do danas, njegova izgradnja je najavljivana, ali i opstruirana nekoliko puta. U januaru ove godine projekat je konačno dobio urbanističku dozvolu i lokaciju. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije