Helez - Meshaal Ali Al-Attiyah

Katar želi pojačati investicije u Bosni i Hercegovini

07.11.2023. 12:46 / Izvor: Akta.ba
investicije

Na sastanku je posebno razgovarano o potrebi ubrzanja procesa potpisivanja Sporazuma o saradnji.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez primio je danas u nastupnu posjetu ambasadora Države Katar u Bosni i Hercegovini Meshaal Ali Al-Attiyaha.

Razgovaralo se o mogućnostima za unapređenje i poboljšanje saradnje između dvije države, kao i o uspostavljanju potrebnog okvira za ostvarenje saradnje u oblasti odbrane između dva ministarstva.

Helez je u razgovoru naglasio činjenicu da su glavni vanjsko-politički ciljevi naše zemlje članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u, ali i saradnja s drugim prijateljskim i partnerskim zemljama od kojih je jedna i država Katar.

Tokom sastanka je istaknuto da je menadžment Ministarstva odbrane BiH opredijeljen održati kontinuitet reforme odbrambenog sistema, raditi na daljnjoj izgradnji kapaciteta i sposobnosti OS za izvršenje misije, odnosno da budu pouzdan oslonac svim građanima BiH i da budu kredibilan i pouzdan partner u operacijama podrške miru u inostranstvu.

Sagovornici su zajednički konstatovali da dva ministarstva do sada nisu ostvarili značajnu bilateralnu saradnju u oblasti odbrane, ali je naglašeno da u međusobnim odnosima nema otvorenih pitanja i da postoji potreba, želja i mogućnosti značajnije saradnje, a posebno u oblasti obuke i školovanja kadrova iz sastava OS države Katar u Centru za obuku za operacije podrške miru – PSOTC.

Također, u razgovorima je istaknuta potreba suradnje sa Ministarstvom odbrane Države Katar s ciljem otpočinjanja sponzorisanih programa školovanja i obuke za pripadnike OS BiH, te finansiranja projekata za opremanje Oružanih snaga BiH, kako bi se zaokružio koncept unapređenja operativnih sposobnosti, povezujući ljudstvo, obuku i sredstva u jedinstvenu cjelinu. 

Na sastanku je posebno razgovarano o potrebi ubrzanja procesa potpisivanja Sporazuma o saradnji na području odbrane između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Države Katar, kao i o potrebi ostvarenja drugih vidova saradnje u oblastima od obostranog interesa.

Ambasador države Katar Al-Attiyah je također naglasio potrebu ostvarenja bolje saradnje na svim poljima i obećao da će u narednom periodu biti poduzete potrebne aktivnosti na dinamiziranju ukupnog procesa saradnje između dvije zemlje na vojnom, ekonomskom, kulturnom i svakom drugom planu.

"Država Katar želi, ne samo pomoći i podržavati Bosnu i Hercegovinu, već i investirati u ekonomiju vaše zemlje, što bi bilo od vitalnog značaja za obje zemlje", kazao je ambasador Al-Attiyah.

Ministar Helez je kao važna polja moguće saradnje između dvije zemlje identificirao oblast namjenske proizvodnje, drvne i tekstilne industrije, kao i određenih proizvoda za potrebe autoindustrije. 

Pored ministra odbrane BiH sastanku su prisusutvovali Salko Beba, šef kabineta ministra, brigadir Muhamed Dautović, savjetnik za vojna pitanja i pukovnik Enida Ramić, desk oficir za saradnju sa državom Katar, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije