Ulaganje u sigurno okruženje

Zenička Osnovna škola Ahmed Muradbegović uskoro dobija modernu sportsku dvoranu

10.11.2023. 08:14 / Izvor: Federalna.ba
Škola

Ulaganje u obrazovni sistem, pored materijalnog statusa uposlenih u obrazovanju, znači i ulaganje u sigurno okruženje.

Ulaganje u obrazovni sistem, pored materijalnog statusa uposlenih u obrazovanju, znači i ulaganje u sigurno okruženje i za učenika i za nastavno osoblje. U proteklom periodu to su prepoznali u Zeničko-dobojskom kantonu, gdje je rekonstruisano više od 60 školskih objekata. No, kako su sredstva za tu namjenu iz budžeta nedostatna, taj proces bilo bi nemoguće provesti bez sredstava iz evropskih fondova.

Oko 600 učenika, ali i nastavno osoblje zeničke Osnovne škole Ahmed Muradbegović uskoro će na korištenje dobiti modernu sportsku dvoranu. Sredstvima Evropske unije bit će izvršena cjelokupna rekonstrukcija objekta.

“Iz Zenice je jedina škola, imam informaciju da će to biti baš kvalitetno urađeno, vidi se i kako radovi teku - imat ćemo baš dobre uslove za našu djecu i izvođenje obrazovnog rada”, kaže direktor ove škole Mirnas Fazlić.

Osim sredstava iz evropskih fondova, ranijih godina Vlada ZDK-a je za rekonstrukciju dotrajale infrastrukture u ovoj školi, u čijem sastavu rade i tri područne škole, izdvajala značajna sredstva.

“Urađeno je dosta toga za kompletnu školu. U kontinuietu se radi, nadam se da ćemo uspjeti i bolje u narednom periodu”, dodaje Fazlić.

Selvedin Šatorović, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja ZDK-a, ističe kako je ovo jedna od branši koja, pored iznošenja zahtjeva za poboljšanje svog statusa, vodi računa o interesima djece: “Svaki prosvjetni radnik se raduje ovakvim projektima i ovako agilnim direktorima koji uspijevaju pronaći modalitet da se u teškoj situaciji poboljšaju uslovi”.

Kako bi u budućnosti ta praksa bila nastavljena, pored budžetskih sredstava, nastojat će se iskoristiti i saradnja sa višim nivoima vlasti, ali i sredstva iz evropskih fondova. Uskoro slijedi realizacija projekta sa UNDP-om.

“15 škola na principu ESCO sistema će dobiti toplifikaciju, dobit ćemo obnavljanje škola i na taj način uštedjeti sredstva koja ćemo planirati za druge škole iz našeg budžeta - na tom polju ćemo imati 5 miliona”, navodi ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK-a Mirza Mušija (SDA).

Premijer ZDK-a Nezir Pivić (SDA) smatra kako su u proteklom periodu jako puno učinili za ulaganje u obrazovnu infrastrukturu i da će nastaviti taj trend - za škole koje eventualno nisu dobile obnovljene prostorije i sale.

Poboljšanjem uslova u školama cilj je stvoriti sigurno okruženje i za učenike i za nastavno osoblje. Proteklih godina rekonstrukcija školskih objekata na području Zeničko-dobojskog kantona bila je jedna od redovnih aktivnosti Vlade pa je od 100 osnovnih i srednjih škola do sada izvršena renkonstrukcija više od 60 objekata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije