Konačno realiziran projekat

Asfaltirana regionalna cesta Izbično – Rakitno

23.11.2023. 09:42 / Izvor: Jabuka.tv
rakitno

Dugoočekivani projekat asfaltiranja preostale dionice makadamske ceste Izbično – Rakitno konačno je završen.

Dugoočekivani projekat asfaltiranja preostale dionice makadamske ceste Izbično – Rakitno (preko Britvice) konačno je završen i sada se u cijelosti vozi asfaltiranom dionicom ove regionalne ceste oznake R-419.

Podsjetimo, nakon što je u ljeto 2021. godine ova dionica ceste službeno dobila status regionalne ceste, odmah se pristupilo i određenim aktivnostima sanacije na najkritičnijim dionicama.

Osim samih radova na sanaciji, u ime Javne ustanove Ceste ŽZH pokrenute su aktivnosti izrade idejnog projekta buduće, nove ceste Izbično – Gornja Britvica – Rakitno koji je načinila projektantska kuća Integra iz Mostara.

Javno predstavljanje ovog idejnog projekta održano je u prostorijama Gradske uprave Širokog Brijega 20. svibnja 2022. godine.

O ovom važnom projektu, koji je iznimno značajan i složen, nešto više za Večernji list rekao je Tihomir Crnjac, predsjednik mjesne zajednice Izbično u Širokom Brijegu.

"Ovih dana svjedoci smo nečeg dugoočekivanog, što se činilo gotovo nemogućim. Više se ne vozimo po prašini, rupama, što je poseban problem bio u vremenu obilnih kiša. Proteklih godina Grad Široki Brijeg i Vlada ŽZH izdvajali su sredstva za sanacije koje su se vršile i po nekoliko puta tokom godine. I konačno tome je došao kraj. Vjerujte, ovo je san koji se sanja desetljećima.", kaže Crnjac. 

Dodaje da je to prvenstveno važno za one koji iz Rakitna rade u Širokom Brijegu, Mostaru, a i svima koji odlaze na Blidinje, inače nadaleko poznato mjesto za dobar odmor.

Njima je sada put značajno skraćen, više od 20 kilometara u jednom smjeru, objašnjava za Večernji list Crnjac, dodajući da je ovo tek početak projekta.

"Vrlo je važno znati da izgradnja neće stati na ovome sada. Ovo je samo početak projekta izgradnje te regionalne ceste. Sada se vozi jednim trakom, ali prema idejnom planu, koji je inače napravila Integra iz Mostara, plan je da cesta ima dva traka. I tada, nakon prezentacije u Širokom Brijegu i Posušju, sukladno odobrenim sredstvima, krenulo se u izgradnju ove sada završene ceste. Inače, kada je riječ o završetku ceste, velike zasluge idu Ivanu Romiću, ravnatelju Županijske uprave za ceste", kazao je predsjednik mjesne zajednice Izbično Tihomir Crnjac.

I dok se čeka nastavak radova na ovoj cesti, svi na raspolaganju imaju jedan prometni trak širine tri metra, tri metra koja se desetljećima čekaju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije