IMPAKT INKUBATOR

Šest mladih Goraždana svoje poslovne ideje pretvara u biznis

06.12.2023. 11:52 / Izvor: Akta.ba
Goražde

Šest mladih poduzetnika prezentiralo svoje poslovne ideje razvijene u okviru Impakt inkubatora poslovnih ideja Grada Goražde.

U zgradi Biznis centra Goražde protekle sedmice je realizirana prezentacija i predstavljanje poslovnih ideja razvijenih u okviru IMPAKT inkubatora poslovnih ideja Grada Goražde.

Šest mladih poduzetnika, koji su, od njih dvadeset prijavljenih,uspjelo da uspješno završi sve poslovne modele, predstavilo je svoje biznis ideje.

Prezentaciji je, pored predstavnika fondacije IMPAKT i Caritasa Švicarske, prisustvovao i gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.

On je na početku svog obraćanja najprije uputio čestitke svim učesnicima ovog projekta, te  istakao značaj realizacije ovakvih projekata u našem gradu.  

"Grad Goražde će uvijek podržati ovakve projekte koji su od posebnog značaja za mlade, ali i cjelokupnu lokalnu zajednicu", naglasio je Imamović.

Ovo je kraj prvog ciklusa impakt inkubatora poslovnih ideja u saradnji sa Gradom Goražde i u saradnji sa Caritasom. Inače, IMPAKT inkubator poslovnih ideja je sveobuhvatan program podrške i razvoja poduzetništva koji kreće prije svega od razvoja poduzetničke kulture, svijesti poslovng ambijenta, a sam program se sastoji od nekoliko komponenti.

"Jedna od komponenti projekta edukacija koja traje otprilike dva mjeseca, gdje potencijalni poduzetnici imaju  priliku da razrađuju svoje poslovne ideje, poslovne planove u saradnji sa svojim mentorima koji dobiju već prvi dan obuke i sa njima rade ta dva mjeseca.Ovdje ćemo imati priliku da poslušamo od dvadeset poduzetnika koji su ušli u INKUBATOR, njih 6 je uspjelo da uspješno završi sve poslovne modele,..Imat će priliku također da dobiju bespovratnu finansijsku podršku u iznosu od 8.000 KM i nakon toga ulaze u  jednu fazu dugoročnog mentoringa.​", rekao je medijima direktor Investicijske fondacije IMPAKT Senajid Đozo.

Inače, IMPAKT inkubator poslovnih ideja već evo dugi niz godina podržava razvoj poduzetništva i do sada su implementirali INKUBATOR u 59. lokalnih zajednica gdje su podržali preko 400 poslovnih poduhvata.

Ono što je ključno istaći, prema riječima Đoze, jeste održivost preko 90 % u tim lokalnim zajednicama.

"Ove godine smo dakle pokrenuli i IMPAKT akcelator koji je  predviđen za biznise koji žele da unaprijede svoje poslovne poduhvate, a stari su minimalno godinu dana pa do 42 mjeseca i on se sada isključivo provodi na području Tuzlanskog kantona. Ove godine implementiramo projekat u 20 lokalnih zajednica", kaže Đozo. 

IMPAKT inkubator poslovnih ideja projekat je koji zajednički realiziraju Investicijska fondacijja IMPAKT, Grad Goražde i Caritas Švicarska, a cilj ovog projekta jeste razvoj poduzetništva i podrška razvoju malih i srednjih biznisa, te naročito razvoj poduzetničkog razmišljanja među mladima.

Ovaj program predstavlja snažan korak naprijed u stvaranju povoljnog okruženja za poduzetnike, te promoviranja privrednog razvoja u BiH.

Cilj ovog partnerstva je pružiti podršku i poticaj mladim poduzetnicima, potaknuti inovacije, te stvoriti održivu i konkurentnu poslovnu klimu.

Glavni elementi ovog projekta koji su realizovani tokom prethodnih mjeseci su: 

  • Poduzetnička obuka u trajanju od 6 dana u periodu od maksimalno 2 mjeseca fokusirana na razvoj poslovnog plana i poslovnog modela te jačanje preduzetničkih vještina, prilikom čega učesnici obuke imaju kontinuiranu stručnu i mentorsku podršku trenera u izradi zadataka i finalnoj izradi poslovnog plana i poslovnog modela.
  • Priprema i realizacija prezentacije poslovnih idejapred stručnom komisijom za ocjenu poslovnih planova i poslovnih modela.
  • Dodjela bespovratne finansijske podrškeu iznosu do 8.000,00 KM za najbolje pozitivno ocijenjene poslovne poduhvate na području grada Goražda, u skladu sa raspoloživim finansijskim sredstvima za podršku poduzetnicima
  • Stručna i mentorska podrška u daljem rastu i razvoju biznisa u skladu sa procijenjenim potrebama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije