RITE Gacko

Skoko: Nastavak nabavke nove opreme i dva velika projekta

18.12.2023. 11:39 / Izvor: SRNA
RITE Gacko

U Rudniku i Termoelektrani /RiTE/ Gacko proslavljen je jubilej 70 godina eksploatacije uglja i 40 godina proizvodnje struje u Gacku.

U Rudniku i Termoelektrani /RiTE/ Gacko proslavljen je jubilej 70 godina eksploatacije uglja i 40 godina proizvodnje struje u Gacku, a rukovodstvo je najavilo da će se nastaviti nabavka nove opreme i realizacija dva velika projekta.

Povodom današnjeg praznika služena je liturgija i pomen poginulim radnicima RiTE "Gacko", dodijeljene su godišnje nagrade i promovisana monografija "70 godina eksploatacije uglja i 40 godina proizvodnje električne energije u Gacku".

Direktor RiTE Gacko Maksim Skoko uručio je nagrade i zahvalnice za 20 radnika koji su se u ovoj godini istakli svojim radom i čestitao im za veliki trud za razvoj gatačkog rudnika i termoelektrane.

Skoko je najavio nastavak nabavke nove mehanizacije i realizaciju dva velika projekata u RiTE Gacko, a to su izmještanje sistema za transport uglja i izgradnja novog mosta da bi obezbijedili spoljno odlagalište jalovine, uz prateće objekte.

"Vi ste ti koji ste dali najveći doprinos da ova termoelektrana odradi više od 7.000 sati ove godine i da ima samo devet zastoja u odnosu na prethodni period kada ih je bilo i više od 45", istakao je Skoko.

On je podsjetio da su u ovoj godini uspjeli prevazići probleme vezane za ekologiju i rad elektrofilterskog i postrojenja za transport pepela, što su privremena rješenja koja su otklonila emisiju pepela u Gacku i okolini.

Skoko je ukazao i da je ova godina bila izuzetno teška i složena za ovo preduzeće, posebno kada je riječ o ispumpavanju vode sa "Polja C" i u vezi sa nabavkom nove mehanizacije, ali da očekuje da će sljedeća godina biti lakša.

Izvršni direktor za proizvodnju uglja i razvoj rudnika u RiTE Gacko Petar Marković rekao je da su obezbijeđene dovoljne količine uglja za rad termoelektrane za zimu, uprkos mehanizaciji koju je neophodno obnoviti i nabaviti novu.

"Prošle godine smo nabavili četiri damper kamiona velike nosivosti, ove godine dva bagera, a sljedeće godine je u planu veliki buldožer, što je teška mehanizacija vrijedna oko 20 miliona KM", rekao je Marković novinarima.

On je istakao i da je više od 500.000 tona uglja pripremljeno za eksploataciju i da se dnevno proizvodi oko 8.000 tona uglja za rad termoelektrane.

Marković je dodao i da se radi na pripremi tehničke dokumentacije koja će omogućiti eventualno buduće investiranje u projekat "Gacko dva".

Rukovodilac Radne jedinice Rudnik Dušan Nikčević podsjetio je da je završen remont termoelektrane i da ima dovoljno otkrivenog uglja za predstojeću zimu, navodeći da je zaključno sa oktobrom ove godine proizvedeno dva miliona tona uglja i tri miliona kubika otkrivke.

"Planirana je i nabavka nove mehanizacije, a radiće se i na smanjenju nedostatka radnika u proizvodnji", rekao je Nikčević.

Jedan od nagrađenih radnika Vladislav Kovačević, koji ima 23 godine iskustva, rekao je da nagrada pripada i njegovim kolegama sa kojima timski nekada i u ekstremnim uslovima radi da proizvedu dovoljno uglja i struje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije