Transparentna komunikacija

Mobilna aplikacija eCitizen za lakšu komunikaciju između građana i uprave

18.12.2023. 15:36 / Izvor: Akta.ba
ecitizen

eCitizen sistem ima za cilj i obavještavanje javnosti u nepredviđenim i izvanrednim situacijama.

U okviru Projekta općinskog okolišnog upravljanja (MEG2) kojeg zajednički finansiraju Vlada Švicarske, Švedska i Vlada Češke Republike, kao i Europska unija, a provodi ga Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, izrađen je web portal, odnosno aplikacija eCitizen koja će omogućiti lakšu komunikaciju između građana i lokalnih vlasti.

Primarna svrha aplikacije eCitizen jeste omogućavanje jednostavne i transparentne komunikacije građana i lokalne uprave.

Pored toga, eCitizen sistem ima za cilj i obavještavanje javnosti u nepredviđenim i izvanrednim situacijama, poput prekida usluga i servisnih informacija.

Sistem eCitizen predstavlja jedinstvenu pristupnu tačku za sve komunikacijske potrebe u pogledu prijave problema (pritužbe građana lokalnoj upravi), odluka vijeća JLS, pitanja vijećnicima/vijećnicama JLS i načelnicima/načelnicama i online/offline javnih rasprava..

Sistem eCitizen povezuje građane i administraciju lokalne samouprave putem nekoliko aplikacijskih modula, koji podržavaju interaktivnu komunikaciju i razmjenu informacija.

U svojstvu građanina ili građanke, korisnik/ica pristupa platformi lokalne samouprave na bilo kojem pametnom uređaju i korisnik/ica dolazi na platformu lokalne samouprave gdje može pretraživati prikazane informacije i komunicirati s lokalnom samoupravom.

Sistem je kreiran tako da podržava instalaciju i korištenje u cloud-u i lokalnoj instalaciji

Korisnik/ica na eCitizen rješenje može doći direktno putem linka  ili s web stranice općine klikom na link eCitizen, čime, u ovom slučaju dolazi direktno na stranicu eCitizen za određenu JLS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije