Hercegovina jedinstvena destinacija

VTK BiH i Grad Stolac potpisali memorandum o promociji Vinske ceste Hercegovine

18.12.2023. 18:02 / Izvor: Akta.ba
stolac

Vinska cesta Hercegovine, kao kulturna ruta, obuhvata višestoljetnu tradiciju proizvodnje vina u regiji Hercegovine.

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine i Grad Stolac potpisali su Memorandum o razumijevanju s ciljem daljnjeg unaprjeđenja i promocije Vinske ceste Hercegovine, uspostavljajući temelj za zajednički rad na razvoju i promociji ove turističke rute na domaćem i međunarodnom tržištu.

"Velik dio posla nas čeka i drago nam je da i Grad Stolac dio ove priče. Vinska cesta Hercegovine pruža priliku da se udružimo i zajedničkim naporima pokažemo svijetu bogatstvo naših vina, gastronomije i jedinstvenog načina života. Uz navedeno, Zakon o organizaciji tržišta vina u BiH će dodatno doprinijeti da budemo definitivno rame uz rame s najvećim svjetskim proizvođačima vina gdje nam je i mjesto. Kvalitetu posjedujemo, što dokazuju mnogobrojne zlatnie, brončane i platinaste nagrada koje su naša vina dobila na prestižnim natjecanjima. Također, ovim putem se želim zahvaliti USAID Turizam projektu koji je pružio i pruža veliku podršku za razvoj vinskog turizma u Hercegovini i razvoju Vinske ceste što će u konačnici dovesti do većeg broja turista," rekao je predsjednik VTK/STK BiH Vjekoslav Vuković.

Gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković je istaknuo da će Vinska cesta Hercegovine, kao kulturna ruta koja obuhvata višestoljetnu tradiciju proizvodnje vina u regiji Hercegovine, doprinijeti ne samo promociji grada Stoca, već i prepoznatljivosti naših proizvoda u zemlji i inozemstvu.

"Povezivanje ponude autohtonih proizvoda, kreiranje društvenih događaja, stvaranje jedinstvene turističke ponude isticanjem tradicije zasigurno će doprinijeti napretku naše zajednice i vidljivosti svih proizvođača i pružatelja usluga te im dati dodatan vjetar u leđa za još bolji rad i razvijanje ponude", rekao je Bošković.

Hercegovina je jedinstvena destinacija koja svojom mediteranskom klimom, prirodnim ljepotama, autentičnom kulturnom baštinom i običajima, privlači posjetioce iz svih dijelova svijeta.

Projekat Vinska cesta Hercegovine je kreiran s ciljem dodatne promocije i uvezivanja ponude, povećanja broja turista te u konačnici gospodarskog napretka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije