Subvencije

Fond zatrpan zahtjevima za energetsku obnovu kuća

05.01.2024. 09:07 / Izvor: Glas Srpske
solari

Imajući u vidu da mjere energetske efikasnosti smanjuju potrošnju energije i do 30 odsto, stanovnici RS-a su pohrlili po subvencije.

Imajući u vidu da mjere energetske efikasnosti smanjuju potrošnju energije i do 30 odsto, stanovnici RS-a su pohrlili po subvencije za zamjenu dotrajale stolarije, izolacije ili sistema grijanja, što potvrđuje i podatak da je na konkurs za manje od 15 dana stiglo više od 600 zahtjeva.

Riječ je o projektu Evropske unije, koji sprovodi Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost, koji je konkurs za dodjelu bespovratnih sredstava za ublažavanje negativnih posljedica energetske krize i podsticanja energetske tranzicije kod privrede na Balkanu raspisao u drugoj polovini decembra.

Direktor ovog fonda Srđan Todorović kazao je za “Glas Srpske” da vlada izuzetno interesovanje stanovništva za bespovratnim sredstvima, a najviše zahtjeva do sada je pristiglo za zamjenu stolarije i izolacije, dok se manji broj građana obratio i zbog novih kotlova i solarnih panela.

"Komisija za sprovođenje ovog poziva dokumentaciju pregleda kako pristižu zahtjevi i do sada je ih odobreno više od 200. U slučaju da dokumentacija nije potpuna, građane pozivamo telefonom i dajemo im mogućnost da u toku dana dostave potrebna dokumenta", kazao je Todorović i dodao da dnevno zaprime na desetine zahtjeva, a do sada najviše su stizali sa područja Banje Luke.

Prema njegovim riječima, stanovnici koji iz nekog razloga budu odbijeni imaju novu mogućnost da koriguju ili obnove svoj zahtjev i dostave na adresu ovog fonda. Za učešće je, podsjetio je Todorović, potrebno priložiti tri posljednja računa za električnu energiju, na kojima mora postojati određen nivo potrošnje, kao i predračun radova na osnovu kojeg traži određen iznos novca.

"Prije svake isplate novca inženjeri koje je angažovala Evropska komisija obići će objekat i uporediti urađeno sa već dostavljenom dokumentacijom", rekao je Todorović i dodao da će vlasnici stambenih objekata za ove namjene od fonda moći povući do 5.000 maraka, odnosno 50 odsto od ukupnih troškova.

Konkurs se sprovodi po principu do isteka sredstava, bez rangiranja, a osnovni preduslov jeste to da u objektu neko živi, a to će svi koji apliciraju moći da dokažu na osnovu visine računa za električnu energiju.

Predsjednik bijeljinskog Udruženja potrošača “Zvono” Jovan Vasilić kazao je da je svaka pomoć u ova teška vremena stanovništvu dobrodošla.

"Pomoć za zamjenu stolarije, fasade ili kotla stanovnicima je od velike koristi, jer mnogi već odavno za tim imaju potrebu, ali nemaju novca. Na ovaj način ne samo da će zaštititi životnu sredinu od štetnih gasova, nego će i uštedjeti na računima za električnu energiju koja može, kao i ostali energenti, u narednom periodu biti samo skuplja", kazao je Vasilić.

Preduzeća

Na poziv za subvencije za unapređenje energetske efikasnosti, u smislu zamjene stolarije, fasade, sistema grijanja i ugradnju solarnih panela za proizvodnju električne energije, do sada se prijavilo i tridesetak mikro, malih i srednjih preduzeća.

Prema riječima Srđana Todorovića, na ovaj poziv je stiglo manje zahtjeva, jer je potrebno više vremena za prikupljanje dokumentacije.

"Većina ovih zahtjeva odnosi se na subvencije za proizvodnju energije za sopstvene potrebe i energetsko efikasnih sistema za zagrijavanje poslovnih objekata", kazao je Todorović i podsjetio da je za ovu komponentu projekta, takođe, planirano više od tri miliona eura.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije