Ruši se građevina u ulici Kolodvorska

Izrada idejnog i izvedbenog projekta nove zgrade MUP-a KS u ovoj godini

08.01.2024. 15:32 / Izvor: Akta.ba
Nova zgrada

Prema riječima ministra Admira Katice, projekt izgradnje nove zgrade MUP-a KS je nešto za što se zalaže od početka svog mandata.

Krajem 2023. godine premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i direktor KJKP „Vodovod i kanalizacija“ Rusmir Salić potpisali su Ugovor o prenosu prava vlasništva uz protučinidbu u vezi s prostorom u ulici Kolodvorska, a na kojem će se biti izgrađena nova zgrada Ministarstva unutrašnjih poslova. 

Ovaj korak približio je MUP KS ostvarenju dugogodišnjeg cilja, a to je izgradnja nove zgrade i administrativnog sjedišta. Ipak, samom potpisivanju ugovora prethodio je niz ključnih koraka i aktivnosti koji su morali biti poduzeti kako bi se pokrenuo projekt izgradnje nove zgrade MUP-a KS, prvi put od 1997.godine.

Prema riječima ministra Admira Katice, projekt izgradnje nove zgrade MUP-a KS je nešto za što se zalaže od početka svog mandata i istrajat će na tome bez obzira na sve poteškoće.

"To nije samo pitanje administrativnog sjedišta policije, to je pitanje sigurnosti svih nas, naše djece, naše budućnosti. Strpljivo, korak po korak, u 2023.godini savladavali smo prepreke kako bismo bili korak bliže našem cilju - izgradnji nove zgrade MUP-a KS. Održali smo niz sastanaka s upravom KJKP "Vodovod i kanalizacija" u cilju postizanja dogovora oko prenosa vlasništva, s Općinskim vijećem i načelnikom Općine Novo Sarajevo na čijoj će se teritoriji graditi zgrada, Zavodom za izgradnju KS koji je naš strateški partner u ovom projektu i bez kojeg ne bismo mogli, kao i sa svim ostalim interesnim grupama u ovom projektu. Slobodno mogu reći da smo u 2023. godini riješili pitanja bez kojih se zgrada ne bi mogla graditi i koja su godinama bila kamen spoticanja", pojasnio je ministar Katica.

Prošle godine formirane su i radne grupe koje su se parcijalno posvetile rješavanju pojedinačnih pitanja vezanih za zgradu, te kontinuirano izvještavale o rezultatima svog rada i poteškoćama na koje su nailazili. Jedno od pitanja s kojim su se suočili, a koje je moralo biti riješeno je i nemogućnost izgradnje zgrade zbog Odluke o privremenim mjerama zaštite ventilacionih koridora KS. Iako su prepreke iz dana u dan bile sve veće, mogućnost odustajanja nije bila opcija i sistemski su se rješavale.  

Konačno, 7. novembra prošle godine, Skupština Kantona Sarajevo dala je saglasnost Vladi za zaključivanje ugovora o prenosu prava vlasništva između Kantona Sarajevo i KJKP Vodovod i kanalizacije, da bi krajem decembra bio potpisan i ugovor kojim se navedeno reguliše. Nakon toga, MUP KS nastavio je koordinaciju s nadležnim institucijama kako bi se postupci maksimalno ubrzali. Maksimalnu podršku projektu pružio je Zavod za izgradnju KS na čelu sa direktoricom Belmom Barlov, strateški partner MUP-a KS u ovom projektu, bez čijih jasnih smjernica i stručnih imputa projekt ne bi tako brzo napredovao.

Intenzivno se sarađivalo i sa Zavodom za planiranje razvoja KS, Direkcijom za puteve KS i Arhitektonskim fakultetom u Sarajevu u cilju regulisanja pratećih aktivnosti izgradnje centralne zgrade MUP-a KS. Svi dosadašnji radni sastanci protekli su u produktivnoj atmosferi i iskazano je opredjeljenje da se sve institucije i nadležne uprave maksimalno uključe u regulisanje svih potrebnih pravnih i infrastrukturnih pitanja kako bi projekt što prije zaživio.

U 2023. godini završen je i idejni projekt rušenja postojeće građevine na ovoj lokaciji, a rušenju će se pristupiti tokom 2024. godine. Plan MUP-a KS i ministra Katice je da se u ovoj godini završi idejni i izvedbeni projekt nove zgrade, osiguraju administrativne dozvole, te izvrši uklanjanje postojeće građevine s lokacije.

Podsjetimo, na lokaciji u ulici Kolodvorska, u blizini nekadašnje zgrade Energoinvesta, nalazi se nedovršeni objekt čija je gradnja počela krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća s namjenom smještaja upravne zgrade 'Vodovoda i kanalizacije'. Na prostoru se decenijama ništa nije radilo, niti je došlo do okončanja započete gradnje. S druge strane, lokacija je idealna za izgradnju centralne administrativne zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova KS, zbog prirode poslova koji će se tu obavljati, kao i same površine potrebne za izgradnju.

Centralna zgrada Ministarstva unutrašnjih poslova KS predstavlja jedan od najvećih, ali zasigurno i najkompleksnijih projekata ovog resornog ministarstva, a u njoj će se nalaziti sjedište ministarstva, saobraćajne policije i Policijske uprave Novo Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije