ZA 2024. NAJAVLJENI NOVI PROJEKTI

Ministarstvo za urbanizam BPK u protekloj godini realiziralo niz projekata

28.01.2024. 10:38 / Izvor: Fena
BPK

Prezentirajući rezultate rada u 2023. godini, on je naglasio da je realizirano 12 većih projekata uglavnom u oblasti zaštite okoliša.

Ministarstvo za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde u prošloj godini realiziralo je niz značajnih projekata u skladu sa programom rada Vlade BPK – naglasio je na pres–konferenciji resorni ministar Bojan Krunić.  

Prezentirajući rezultate rada u 2023. godini, on je naglasio da je realizirano 12 većih projekata uglavnom u oblasti zaštite okoliša, odnosno energetske efikasnosti.

"Većina projekata je sufinansirana sa većih nivoa vlasti od strane Fonda za zaštitu okoliša i Ministarstva za prostorno uređenje, a u sve navedene projekte investirano je 1.437,000 KM s tim da smo mi dijelom morali finansirati iz budžetskih sredstava, nešto sa podračuna Kantonalnog stambenog fonda a nešto sa podračuna Fonda za zaštitu okoliša i svi projekti su uspješno realizovani", kazao je Krunić.

Napomenuo je da je fokus ministarstva bilo i sufinansiranje projekata nižim nivoima vlasti, Gradu Goražde i općinama Pale i Foča u FBiH.

"Podržali smo projekte Grada Goražde za sufinansiranje izmjene rasvjetnih tijela na magistralnom putu M-20 na relaciji od Donje Sopotnice do naselja Vitkovići, dva projekta u Višegradskoj ulici kao i zamjenu rasvjetnih tijela u naselju Prvi maj. Također, moram pohvaliti i općinu Pale u FBiH koja sa malim iznosom sufinansiranja povlače veoma velika sredstva sa federalnog nivoa", naveo je Krunić.  

Za 2024. godinu najavio je nove projekte u cilju energetske efikasnosti gdje je planirano utopljavanje Zavoda za javno zdravstvo i Srednje mješovite škole „Enver Pozderović“. Nastavlja se i gradnja novog objekta Doma za stara i iznemogla lica a, kako je kazao, ministarstvo je u potrazi i za idejnim rješenjem projekta za  izletište „Modran“, koje je u prostornom planu definisano kao  turistički potencijal.

Stručnu i finansijsku pomoć ministarstvo će pružiti i u rješavanju gorućih problema Grada Goražda poput deponije Šišeta i njenih posljedica.

"U budžetu za 2024. godinu predviđen je iznos od 500.000 KM, sredstva će se dodijeliti prema zahtjevu Grada odnosno općina u sastavu kantona. Uticaj deponije pogotovo se tiče i Šišetskog potoka gdje se pojavljuju velike količine teških metala i mi pokušavamo ugradnjom jednog kolektora da izbalansiramo taj nivo da se stvori neki taložnik da bi ocjedne vode prolazile kroz kolektor i ti teški metali zadržavali na tom mjestu. Ministarstvo privrede užurbano radi na tome, pogotovo zato što je tu regulacioni planom stavljeno i naselje, veoma je moguće da može doći do trovanja ako se voda koristi za zalijevanje", kazao je Krunić.

On je podsjetio da su još u januaru u 2021. godine građani upozoreni da ne koriste tu vodu, s obzirom da je analizama utvrđeno prisustvo visokog procenta teških metala, pogotovo olova i nikla.

Deponija Šišeta svakodnevno ugrožava život i zdravlje stanovnika Goražda s obzirom da često gori i znatno utiče na kvalitet zraka, o čijim parametrima nema informacija s obzirom da uređaj za mjerenje kvalitete zraka koji je u vlasništvu Hidrometerološkog zavoda FBiH nije u funkciji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije