IZGRADNJA INTERKULTURNOG CENTRA "MEVLANA"

Postavljena, a onda i išarana i oborena ploča podigla tenzije

27.02.2024. 08:42 / Izvor: Federalna.ba
mevlana

Protekloga vikenda postavljena je, a onda i išarana i oborena ploča kojom se najavljuje izgradnja Interkulturnog centra "Mevlana".

Protekloga vikenda postavljena je, a onda i išarana i oborena ploča kojom se najavljuje izgradnja Interkulturnog centra "Mevlana" na prostoru parkinga pored gradilišta Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru. Na ploči se navodi kako je naručitelj projekta Medžlis Islamske zajednice Mostar i Muftijstvo mostarsko. Određeno vrijeme traju prijepori s Gradom Mostarom u vezi s nakanom gradnje nekada Islamskoga, a sada Interkulturnog centra na lokaciji nekadašnjeg Lakišića harema, za koji iz Medžlisa islamske zajednice Mostar tvrde da je vakufska zemlja i žele da im se vrati u posjed.

Skupština Medžlisa Islamske zajednice Mostar, kako je navedeno u priopćenju, prihvatila je idejno rješenje novog koncepta Intekulturnog centra „Mevlana“ čime je preinačena prvotna ideja izgradnje Islamskog kulturnog centra. Iz Medžlisa, ali ni iz Muftijstva mostarskog danas nismo mogli dobiti bilo kakav komentar na nakanu gradnje, postavljanje ploče ili, pak, njezina rušenja. U subotnjem priopćenju su, uz ostalo, naveli, kako će Centar ponuditi koncept ljubavi i mirotvornosti nasuprot, kažu, zatvorenog i isključivog koncepta zgrade Hrvatskoga narodnog kazališta.

Za jedne nužnost i stvarna integracija, za druge provokacija jer je riječ o protupravnom postavljanju ploče na prostoru za koji regulacijskoga plana još nema. Iz Skupštine Medžlisa Islamske zajednice Mostar, pak, ističu kako će se od nadležnih gradskih tijela tražiti urbanističko tehnički uvjete za početak gradnje.

"Naravno, to je prvi i osnovni korak koji je nužan korak kako bi uopće krenula izgradnja bilo kakvog objekta, pa i objekta koji planira graditi Islamska zajednica u Mostaru. Nakon ishođenja svih dozvola, nakon usuglašavanja sa prostornim i regulacijskim planovima za pojedine lokalitet, to je osnovni korak od kojeg treba poći kada govorimo o izgradnji objekata. Kada govorimo o provokacijama – nažalost, neće biti posljednja", kazao je dopredsjednik Gradskog vijeća Mostara Ivan Zelenika (HDZ BiH).

Kako to u Mostaru i biva, postavljanje ploče podiglo je tenzije i proizvelo mnoštvo priopćenja. Za sutra je zakazana i sjednica Gradskoga vijeća na kojoj je jedna od točaka Nacrt Odluke o donošenju i provođenju izmjena i dopuna Regulacijskog plana „Središnja zona rekonstrukcija“ – Faza I

"Uži dio centralne zone, upravo ovaj oko kojeg se digle ove tenzije, bilo je priče da će Zavod za prostorno planiranje raspisati javni poziv gdje će vanjske institucije, vanjski suradnici raditi na prostornom planu, odnosno regulacijskom planu tog lokaliteta", dodaje Zelenika.

Podsjećamo, godinama traju prijepori u vezi s nakanom gradnje nekada Islamskoga kulturnog centra u središnjoj gradskoj zoni, točnije na lokaciji nekadašnjeg Lakišića harema. Medžlis Islamske zajednice Mostar prošloga je ljeta organizirao nekoliko prosvjednih šetnji tražeći dozvolu gradnje. Tvrde da je riječ o vakufu i zemlji koju je oduzela austrougarska vlast za izgradnju željezničke pruge.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije