Otvoreni bazen

Ministarstvo privrede BPK Goražde podržava rekonstrukciju bazena u Vitkovićima

05.03.2024. 15:06 / Izvor: Fena
vitkovići

Sredstva predviđena za podršku rekonstrukciji bazena u goraždanskom naselju Vitkovići.

Ministarstvo za privredu Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde raspisalo je javni poziv za odabir korisnika sredstava po "Programu podrške razvoju privatnim preduzećima i poduzetnicima sa područja BPK Goražde za 2024. godinu".

Na kodu ministarstva u te svrhe planiran je ukupan iznos od 500.000 KM, a putem aktuelnog javnog poziva bit će dodijeljen iznos od 350.000 KM za poseban cilj programa koji se odnosi na podršku privrednim subjektima kroz sufinansiranje radova i nabavku opreme za rekreacione komplekse - bazene otvorenog tipa na području Grada Goražde.

Resorni ministar Zijad Briga pojasnio je da su u konkretnom slučaju sredstva predviđena za podršku rekonstrukciji bazena u goraždanskom naselju Vitkovići, što je na posljednjoj sjednici podržala i kantonalna Vlada.  

"Turizam je grana privrede koja zaista u cijeloj BiH, pa i BPK nudi veliku razvojnu šansu i konačno je došlo vrijeme da i ovom segmentu posvetimo značajniju pažnju. Prilikom usvajanja ovogodišnjeg budžeta i poslanici u Skupštini su prepoznali potrebu Goražda koje nema bazen i amandmanskim djelovanjem su obezbijeđena sredstva za podršku u realizaciji ovog projekta, a sada je saglasnost dala i kantonalna Vlada", kazao je Briga.

Naglasio je da bi prema najavama bazen koji je u privatnom vlasništvu trebao biti spreman i prije početka ljetne sezone, uz napomenu da je ministarstvo spremno podržati i druge slične projekte koji će doprinijeti razvoju turizma u ovom dijelu BiH.

"Kroz program smo ostavili mogućnost da podržimo ukoliko bude još nekih sličnih projekata, s tim da je prioritet dat rekonstrukciji bazena u naselju Vitkovići koji ima idealno prostorno rješenje, prateće sadržaje i objekte, dakle jedan sveobuhvatni kompleks. Prilikom dodjele sredstava precizirat će se i obaveze privrednog društva u cilju pravdanja sredstava. Već imamo načelne dogovore da će se omogućiti besplatne škole plivanja za sve učenike naših osnovnih i srednjih škola, kao i sadržaji za naše sportske kolektive. Realizacijom ovog projekta Goražde i BPK u cjelini će dobiti mnogo u smislu unapređenja turističke ponude", zaključuje ministar za privredu BPK Goražde.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije