NOVI GRAD

Počeli radovi na nekoliko saobraćajnica u Sarajevu: Pogledajte fotografije

14.03.2024. 12:19 / Izvor: Akta.ba
sarajevo radovi
OTVORI GALERIJU

Općina Novi Grad Sarajevo sa Ministarstvom saobraćaja Kantona Sarajevo realizira projekat rekonstrukcije primarnih saobraćajnica.

Općina Novi Grad Sarajevo sa Ministarstvom saobraćaja Kantona Sarajevo realizira projekat rekonstrukcije primarnih saobraćajnica u ulicama Braće Mulić i Bulevar Mimara Sinana, u MZ “Dobrinja B” i ulicama Majdanska i Sulejmana efendije Musića, u MZ "Švrakino Selo II”.

Obzirom da se radi o saobraćajnicama za čije održavanje i rekonstrukciju je nadležan Kanton Sarajevo, a koje su bile u lošem stanju, Općina Novi Grad Sarajevo inicirala je njihovu sanaciju još prije dvije godine, i uključila se u njihovu implementaciju. Općina je u toku 2020. godine izradila projekat rehabilitacije ulica Bulevar Mimara Sinana i ulice Braće Mulić na Dobrinji, te je u januaru 2023. izvršena i novelacija projekta za teški saobraćaj.

U toku 2022. godine Općina je također putem javne nabavke odabrala projektanta koji je izvršio projektovanje rekonstrukcije ulica Majdanska i Sulejmana efendije Musića, a u septembru 2022. godine potpisan je sporazum sa Ministarstvom saobraćaja Kantona Sarajevo i Direkcijom za puteve KS o sufinansiranju i provođenju zajedničke javne nabavke za radove na ovim važnim primarnim saobraćajnicama u općini Novi Grad. Procedura javne nabavke okončana je krajem prošle godine, a radovi su nedavno započeli.

Sporazumom koji je potpisan sa Ministarstvom, Općina je preuzela obavezu implementacije i sufinansiranja projekata, dok Ministarstvo saobraćaja KS i Direkcija za puteve KS većinski finansiraju realizaciju navedenih projekta. A da bi se krenulo u realizaciju projekata Općina Novi Grad Sarajevo je putem Službe za investicije i komunalne poslove uradila kompletnu projektnu dokumentaciju, pribavila sve potrebne saglasnosti i zajedno sa Ministarstvom uključena je u implementaciju navedenih projekata.

U naselju Dobrinja započeli su radovi u ulici Braće Mulić, od spoja sa A transverzalom gdje će se u sklopu prve faze raditi 675 metara ceste. Projektom je predviđena rekonstrukcija 1.780 metara ulica Braće Mulić i Bulevar Mimara Sinana. Ovaj projekat Općina sufinansira sa 400.000 KM, dok većinski dio projekta finansira Ministarstvo saobraćaja KS.

Obnova ove saobraćajnice od velikog je značaja, kako za Općinu Novi Grad Sarajevo, tako i za cijeli Kanton Sarajevo. Radi se o saobraćajnici kojom dnevno prođe hiljade vozila, a koja je bila u jako lošem stanju, te je neophodno uraditi kompletnu rekonstrukciju saobraćajnice u punom profilu, sa pješačkom stazom i zelenom površinom, a cijelom dužinom bit će izgrađena i biciklistička staza.

Rekonstrukcija Majdanske ulice

U toku je i prva faza rekonstrukcije ulice Majdanska u sklopu koje se radi 315 metara ceste, a u pripremi je Ugovor broj 2. za rekostrukciju preostalih 300 metara ceste.

Općina Novi Grad Sarajevo potpisala je sa Ministarstvom saobraćaja KS okvirni sporazum o realizaciji projekta rekonstrukcije ulica Majdanska i Sulejmana efendije Musića, na području MZ “Švrakino Selo II”.

Projektom je predviđena obnova Majdanske ulice cijelom njenom dužinom, do spoja sa ulicom Safeta Hadžića, pješačkih staza i obnova postojećih priključaka, kao i obnova saobraćajnice u ulici Sulejmana efendije Musića, dužine 430 metara, odnosno njenog desnog kraka koji se spaja sa Majdanskom. Za ovaj projekat Općina je obezbijedila projektnu dokumentaciju i sve potrebne saglasnosti, kao i sufinansiranje u iznosu od 550.000 KM.

Općina Novi Grad Sarajevo u saradnji sa kantonalnim ministrstvom saobraćaja implemetira još tri značajna infrastrukturna projekta: izgradnju IX transverzale, gdje je pri kraju spajanje kružnog vijadukta, zatim kružnog toka kod KJKP “Gras”, kao i izgradnju kružnog toka između IX transverzale i ulica Džemala Bijedića i Ive Andrića.

"Napominjem da ovo nisu lokalne saobraćajnice i obaveza njihovog održavanja i rekonstrukcije nije na općini nego na Kantonu koji za te namjene ima i značajne namjenske prihode od taksi za gorivo i ostalih taksi planiranih za održavanje i izgradnju cesta. Ipak, znajući kako stvari u našoj zemlji funkcionišu, i kako administracija na svim nivoima usporeno ili nikako funkcioniše, kao općina smo na sebe preuzeli izradu projekata te iste ustupili kantonalnoj Direkciji za ceste. Osim toga za ova dva projekta sufinansiranje iz općinskog budžeta iznosit će oko 1 milion KM. Sve navedeno činimo kako bi naša općina dobila kvalitetnu i modernu saobraćajnu infrastrukturu", poručio je načelnik Semir Efendić

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije