Rekonstrukcija

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

15.03.2024. 11:51 / Izvor: Fena
Ernest

Grad Goražde uz podršku Međunarodnog agronomskog instituta (CHIEAM) Bari osposobit će prostor za gradsku dnevnu pijacu na lijevoj obali Drine.

Grad Goražde uz podršku Međunarodnog agronomskog instituta (CHIEAM) Bari (Italija) osposobit će prostor za gradsku dnevnu pijacu na lijevoj obali Drine.

Pomoćnik gradonačelnika Goražda za investicije i lokalni ekonomski razvoj Berin Kulelija pojašnjava da se Grad Goražde uključio u projekt Održivi ekonomski razvoj i zaštita životne sredine područja s prirodnim ograničenjima u BiH (ANC-BIH) koji je finansiran od Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije.

U okviru projekta dosad je izrađen Prijedlog strategije ruralnog razvoja Grada Goražda 2023-2027., a gradska uprava je iskazala interes i za rekonstrukciju prostora u Višegradskoj ulici s posebnim ciljem.

"Riječ je o rekonstrukciji prizemlja poslovnog prostora u ulici 1. slavne višegradske brigade u svrhu uspostavljanja pijace koja bi trebala biti dnevnog karaktera", precizirao je Kulelija.

U skladu sa sporazumom potpisanim s Međunarodnim agronomskim institutom Bari sredstva u iznosu od 54.000 eura namijenjena su za izradu i reviziju projektne dokumentacije, te preostali iznos za rekonstrukciju objekta.

"Namjera nam je dati gradu novi ton i u ovoj oblasti, a cilj nam je da uspostavom dnevne pijace podržimo poljoprivredne i druge proizvođače s prostora Goražda kojih nije mali broj. Značit će to i povećanje nivoa konkurentnosti lokalne proizvodnje", kazao je gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.

Slijedi intenziviranje aktivnosti na realizaciji tog projekta, a dinamika zavisi prije svega od procedura partnera projekta. Nakon pripreme projektne dokumentacije i provođenja potrebnih procedura od strane CHIEAM Bari, biće poznat obim radova koji će biti moguće izvršiti u okviru predviđenih sredstava.

Grad Goražde će i dalje, kroz projektne aktivnosti, nastojati obezbijediti eventualnu razliku sredstava potrebnih za kasnije opremanje prostora - poručili su iz gradske uprave.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije