Paper bridge

Traži se glavni projekat za novi pješački most preko Miljacke

08.05.2024. 10:34 / Izvor: Akta.ba
paper bridge

Grad Sarajevo objavio je tender za izradu glavnog projekta pješačkog mosta "Paper bridge" preko rijeke Miljacke.

Grad Sarajevo objavio je tender za izradu glavnog projekta pješačkog mosta "Paper bridge" preko rijeke Miljacke, javlja Akta.ba. 

Procijenjena vrijednost nabavke bez PDV-a je 52.000 KM.

Glavni projekat pješačkog mosta "Paper bridge" treba sadržavati osnovne podatke o projektu, odgvornim projektantima, sadržaj projekta, ovlaštenja, rješenja i potpisi, izjave projektanata, listu standarda i propisa, te potpisanu potvrdu o izvršenoj unutrašnjoj kontroli i imenovanju.

paper projekat

 

Osnovni cilj projektnog zadatka je da se projektovani most izvede što kvalitetnije uz opravdane i prihvatljive cijene i da njegova trajnost u eksploataciji bude što veća uz redovno održavanje.

"Iz tih razloga, projektant ima obavezu da pripremi kvalitetnu investiciono tehničku projektnu dokumentaciju Glavnog projekta, kako bi ista poslužila Investitoru za utvrđivanje potrebnih troškova projekta, pripremu okvira izvođenja radova, nadzora, smanjenje rizika pri realizaciji projekta te za ishodovanje neophodnih dozvola i saglasnosti. Glavni projekat se izrađuje sa svim detaljima na nivou glavnog projekta u skladu sa uslovima iz urbanističke dozvole", navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Podsjetimo, na osnovu Sporazuma o zajedničkoj saradnji, potpisanog između Općine Novo Sarajevo i Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, studenti Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu su na izbornom predmetu Arhitektonski natječaji u ljetnom semestru akademske 2021/2022. godine uradili idejna rješenja mostova na lokaciji iza Doma zdravlja "Omer Maslić", te iza hotela "Novotel" (bivši hotel "Bristol").

Pobjednički rad za most na lokaciji iza Doma Zdravlja „Omer Maslić“, koji povezuje ulicu Bihaćka sa šetnicom Aleja Lipa je autorsko rješenje Tajre Šurković pod nazivom "Paper bridge".

Razlog za ovaj natječaj je bolja i lakša povezanost pješačkog i biciklističkog saobraćaja u blizini više poslovnih zgrada, Doma zdravlja, glavne gradske ceste te šetnica i biciklističkih staza sa obje strane rijeke MIljacke kao i činjenica da su mostovi u ulici Azize Šaćirbegović i most iz Gradačačke ulice udaljeni oko 500m što nije praktično za pješake i druge korisnike većeg broja poslovonih objekata u neposrednoj blizini.

Osim toga u odabranom rješenju natječaja, navedeno je da budući pješački most može biti i interventni koridor za vozila hitne pomoći.

Portal Akta.ba je prošle godine pisao o ovom projektu, a nakon što je u augustu bio raspisan tender za usluge izrade idejnog i izvedbenog projekta. Međutim, isti je poništen 25. aprila 2024. jer nijedna od primljenih ponuda nije prihvatljiva. Dan poslije objavljen je tender kojim se traži glavni projekat pješačkog mosta "Paper bridge". 

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije