Tender za iskazivanje interesa

Traže se konsultanti nadzora građevinskih radova na tunelu Prenj

20.05.2024. 10:11 / Izvor: Akta.ba
tunel prenj

Objavljen tender za iskazivanje interesa za konsultantske usluge nadzora nad građevinskim radovima na tunelu Prenj.

JP Autoceste FBiH i Evropska banka za obnovu i razvoj objavili su tender za iskazivanje interesa za konsultantske usluge nadzora nad građevinskim radovima na tunelu Prenj.

Konsultantske usluge otvorene su u dvije faze, a zainteresovane kompanije mogu se prijaviti do 1. jula 2024. godine do 12 sati. Ugovori će biti podložni politikama i pravilima nabavke EBRD-a i otvoreni su za učešće za firme iz bilo koje zemlje, javlja Akta.ba.

Podsjetimo, krajem prošle godine dodijeljen je ugovor za konsultantske usluge koje se tiču provedbe projekta izgradnje tunela Prenj i praćenja zaštite okoliša i to konzorciju tri kompanije iz Austrije i Slovenije. Konzorcij koji je dobio poslove čine iC consulenten ZT GesmbH Beč, ILF Consulting Engineers Austria GmbH Rum i Elea iC d.o.o. Ljubljana. Vrijednost potpisanog ugovora je 8.989.200,00 EUR, a planirani datum završetka 7. april 2031. godine.

Treba naglasiti kako izvođač za ovaj megaprojekt nije izabran. Projekt izgradnje dionice tunel Prenj je u fazi evaluacije pretkvalifikacijske faze za odabir izvođača radova. Nije poznato ko će biti izvođač radova u ovom trenutku. Od prijavljenih osam firmi, šest je ostalo u igri.

Evropska banka za obnovu i razvoj je objavila i generalno obavještenje o nabavci za radove i konsultantske usluge za dionicu Koridora Vc Ovčari - Tunel Prenj - Mostar sjever, čija je ukupna procijenjena vrijednost 960 miliona eura.

Projekt obuhvata izgradnju dionice tunel Prenj (dužina 12,4 km) za koji je postupak nabave u toku, dionice Ovčari - Prenj (tek se treba definirati) i dionice Prenj - Mostar sjever, koja je u fazi definiranja.

Ovaj tunel će biti najduži tunel na Koridoru 5C, najduži u regiji i deveti najduži tunel u Evropi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije