U STAROGRADSKOJ OPĆINI

Potpisan ugovor, počinju radovi na izgradnji "Muzeja Berber"

12.06.2024. 07:36 / Izvor: Akta.ba
potpis ugovora

Čengić je rekao da je izgradnja "Muzeja Berber" od velike važnosti za kulturnu scenu ne samo Općine Stari Grad Sarajevo nego cijelog Sarajeva i BiH.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda, načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Irfan Čengić i direktor firme Džekos d.o.o. Sarajevo Rifat Mahmutović potpisali su jučer Okvirni sporazum o izvođenju radova na izgradnji poslovnog objekta "Muzej Berber", i to sredstvima u iznosu od 1.485.405,87 KM na lokaciji u toj starogradskoj općini.

Magoda je istakao značaj ovakvog projekta za općinu Stari Grad.

"Obećali smo da ćemo Općinu Stari Grad vratiti tamo gdje pripada, a to je u centar kulturno-historijskih i zabavnih dešavanja. Drago mi je da smo današnjim potpisivanjem Ugovora za nastavak realizacije projekta, odnosno za 'Muzej Berber', zapravo jedan korak bliže njegovoj realizaciji. Njegovo postojanje će staviti ovo područje u epicentar svih dešavanja u Kantonu Sarajevo, kako za naše građane, tako i za turiste. Sretan sam jer je i Ministarstvo kulture i sporta KS, zajedno s Općinom Stari Grad i načelnikom Irfanom Čengićem, strateški partner u ovom značajnom projektu. Naravno, tu je i porodica Berber bez čijeg zalaganja i podrške sve ovo ne bi bilo moguće realizirati", naglasio je Magoda.

Dodao je i kako je Ministarstvo u prošloj godini izdvojilo 300.000 KM za ovaj projekt, a u 2024. godini je obezbijeđeno 600.000 KM.

"Potpisivanje Ugovora danas znak je da nema stajanja i da ćemo veoma brzo otvoriti vrata muzeja. Ovime ćemo turistima koji dođu u Kanton Sarajevo pokazati šta naš grad ima, a to je 'Muzej Berber' i sve ono što je ovaj slikarski velikan napravio", istakao je Magoda.

Čengić je rekao da je izgradnja "Muzeja Berber" od velike važnosti za kulturnu scenu ne samo Općine Stari Grad Sarajevo nego cijelog Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

"O ovom projektu se mnogo pričalo, ali današnjim potpisivanjem započinjemo konkretne radove. Zahvalan sam ministru Magodi koji je prepoznao značaj ovog projekta te se nadam i vjerujem da ćemo uskloro dobiti podršku i Grada Sarajeva i Vlade FBiH, prema kojima smo aplicirali s ovim projektom", naglasio je Čengić.

Sporazum o sufinansiranju projekta ranije su potpisali Magoda te direktorica Zavoda za izgradnju KS Belma Barlov s Čengićem.

Izgradnjom muzeja, umjetnička ostavština Mersada Berbera napokon će pronaći svoje trajno sjedište u srcu Starog Grada i Sarajeva. Djela ovog istaknutog umjetnika već su zauzela počasno mjesto u mnogim muzejskim, galerijskim i privatnim kolekcijama širom svijeta. Berber je ostavio neizbrisiv trag svojim najznačajnijim ciklusima kao što su "Sarajevske hronike", "Put u Skender Vakuf", "Otomanske hronike", "Hommage a Velazquez", "Hommage Vlahi Bukovcu" te posljednji, emotivni prikaz "Srebrenica i Arhiv".

Sin slikarskog velikana Mersada, Ensar Berber, rekao je kako je njegov otac živio za Bosnu i slikao gdje god se nalazio.

"Jako sam sretan i znam da bi i on bio sretan, ovo za moju porodicu ima ogromni značaj i emotivnu vrijednost", naglasio je Berber.

"Muzej Berber" dodatno će obogatiti kulturnu ponudu Sarajeva i doprinijeti očuvanju nasljeđa Mersada Berbera, jednog od najznačajnijih umjetnika Bosne i Hercegovine.

Ovaj objekt bit će smješten na I i II spratu stambeno-poslovne zgrade u ulici Zelenih beretki broj 14. Općina Stari Grad Sarajevo i Ministarstvo kulture i sporta Kantona zdvojili su po 300.000 KM za prvu fazu radova, saopćeno je iz Press službe KS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije