POMPEZNO NAJAVLJIVANA

Propao projekt izgradnje sarajevske peletare

12.06.2024. 11:42 / Izvor: Akta.ba
peletara

Od pompezno najavljenog projekta fabrike peleta u Katnonu Sarajevo, po svemu sudeći, nema ništa.

Od pompezno najavljenog projekta fabrike peleta u Katnonu Sarajevo, po svemu sudeći, nema ništa.

"Projekat izgradnja i funkcionalnost peletare u Kantonu Srajevo kompleksno pitanje koje uključuje potrebu za ekonomsko-pravnom analizom svake faze navedenog projekta. Pregledom i analizom relevantnih pravnih propisa te pozitivnih izvora prava konstatirali i smo da ne postoje pravne smetnje za organiziranje proizvodnje peleta, ali da postoje potencijalni rizici u domenu prava konkurencije. Urađena je nova studija izvodljivosti koja je usklađena sa idejnim projektom, a koja je pokazala dalje pravce djelovanja u realizaciji ovog projekta. Međutim, naglašavamo da su okolnosti, prilike i potrebe značajno drugačije u odnosu na tržište u vrijeme kada je predmetni projekat i osmišljen", objasnili su za Raport iz kabineta ministra privrede Kantona Sarajevo Zlatka Mijatovića.

Priča o gradnji fabrike pelete pokrenuta je prije tri godine. Ukupna vrijednost ove investicije procijenjivana je na 8.457.000 KM. Navedena sredstva su bila planirana i osigurana kroz budžet Ministarstva privrede KS i finansijski plan KJP "Sarajevo - šume".

U aprilu 2022. godine Vlada Kantona Sarajevo donijela je odluku o usvajanju Studije opravdanosti izgradnje peletare na području KS. Bivši ministar privrede u Vladi KS Adnan Delić najavio je da će ova fabrika biti otvorena do kraja 2022. godine, ali se to nije desilo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije