OPĆINA KREŠEVO

Počinje gradnja poduzetničkog inkubatora vrijednog 971.092 KM

18.06.2024. 09:37 / Izvor: Večernji List
kreševo

Poduzetnička zona Resnik, uspostavljena 2013. godine, jedan je od vodećih i perspektivnih gospodarskih i razvojnih projekata općine Kreševo

Poduzetnička zona Resnik, uspostavljena 2013. godine, jedan je od vodećih i perspektivnih gospodarskih i razvojnih projekata općine Kreševo, koji se u praksi takvim već ostvaruje i pokazuje, a planovi i očekivanja u perspektivi su optimistični i realni da će polučiti još veće i unosnije rezultate, piše Večernji list BiH.

Da je to tako, svjedoči podatak da trenutačno u zoni, površine oko 35 hektara, svoje poslove obavlja više od 30 poslovnih subjekata. Općinska vlast trudi se svake godine pronaći i uložiti financijska sredstva iz različitih izvora u dodatnu gradnju i osuvremenjivanje zone kako bi se poslovni uvjeti podigli na višu razinu i privukli poduzetnici. U općinskom proračunu za 2024. godinu predviđena su dva iznosa na ime kapitalnih infrastrukturnih projekata: za poslovni inkubator 498.200 KM i za poslovnu zonu 105.000 KM. To je ukupno 603.200 KM. Međutim, za pretpostaviti je da će se priskrbiti još novca iz drugih izvora.

Nedavno, točnije u drugoj polovini svibnja, potpisan je okvirni sporazum o izgradnji druge faze poduzetničkog inkubatora u poduzetničkoj zoni Resnik. Nakon što je proveden postupak javne nabave, sporazum su potpisali općinski načelnik Kreševa Renato Pejak i predstavnica poduzeća Ceste - company d. o. o. Kiseljak Karnela Franković. Ukupna vrijednost radova može iznositi do 971.092,66 KM s uračunatim PDV-om.

"Ovaj projekt predstavlja jedan od ključnih koraka u daljnjem razvoju naše općine, pružajući priliku poduzetnicima da rastu i razvijaju svoje poslovanje. Vjerujem da će ovaj projekt donijeti značajne ekonomske koristi našoj zajednici te doprinijeti stvaranju novih radnih mjesta i jačanju lokalne ekonomije", rekao je tom prigodom kreševski načelnik Renato Pejak.

Iznos od gotovo milijun maraka značajno je ulaganje i financijska injekcija koja će dati dodatni vjetar u leđa u razvoju poduzetničke zone Resnik kao prestižnog gospodarskog središta ne samo na razini Kreševa nego i šire.

"U okviru okvirnog sporazuma vrijednog 971.092,66 KM potpisali smo dodatni ugovor u vrijednosti 498.232,68 KM", kazao je.

Uskoro početak radova

Taj ugovor podrazumijeva prvu fazu izgradnje poslovnog inkubatora, a to su zemljani radovi, iskopi, građevinski radovi u okviru mrtve ploče i početka izlaska iz zemlje s betonima te pristupna cesta, okoliš... Početak radova planiran je za desetak dana. Rok za izvođenje i završetak radova po ugovoru je 30 dana i možemo taj ugovor u cijelosti ispoštovati. Nakon završetka te etape potpisat će se drugi ugovor na ostatak sredstava iz okvirnog sporazuma, koji će podrazumijevati završavanje cijelog projekta, zidanje, betonsku deku, pokrivanje, izolaciju, kompletno unutarnje sređivanje i sve ostalo.

"Nadamo se da će Općina osigurati sredstva. Za pretpostaviti je da su već i osigurana i da ćemo pristupiti toj drugoj fazi, odnosno završetku cjelokupnog projekta", kaže nam Amer Omeragić, direktor poduzeća Ceste - company d. o. o. Kiseljak.

Dimenzije poduzetničkog inkubatora su 40 x 15 m, visina 7 m, a služit će za razvoj malih poduzeća. Tek osnovana tvrtka koja nema svoje sjedište tu će ga moći dobiti, tu će imati svoje urede.

Gledajući gospodarske planove i ciljeve, inkubator je doprinos Općine stvaranju temeljnih pretpostavki za razvoj malog gospodarstva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije