Kozarska Dubica: Radovi na vodovodnom sistemu Komlenac u punom jeku

22.10.2013. 10:18 / Izvor: eKapija.ba

Područje opštine Kozarska Dubica snabdjeva se vodom iz izvorišta Međeđa, čiji je vlasnik privatno preduzeće HPK a.d. Draksenić, od koga Vodovod a.d. Kozarska Dubica kupuje cjelokupnu potrebnu količinu vode za snabdjevanje grada.

Područje opštine Kozarska Dubica snabdjeva se vodom iz izvorišta Međeđa, čiji je vlasnik privatno preduzeće HPK a.d. Draksenić, od koga Vodovod a.d. Kozarska Dubica kupuje cjelokupnu potrebnu količinu vode za snabdjevanje grada.

Nedostatak vlastitog izvorišta opredijelilo je opštinu Kozarska Dubica da pristupi realizaciji projekta „Izvorište Komlenac“ kako bi se gradu obezbjedilo vlastito izvorište, neometano snabdjevanje vodom dobrog kvaliteta u dovoljnim količinama, a preduzeću „Vodovod“ a.d. normalno poslovanje.

Tako su na proljeće ove godine počeli građevinski radovi na projektu izgradnje vodovodnog sistema Komlenac. Opština Kozarska Dubica je finansijska sredstva za ovaj projekat obezbijedila preko Ministarstva finansija RS, a oni putem Evropske investicione banke. Ukupna vrijednost projekta je 12 milion KM.

Projekat je podjeljen u tri faze i trenutno se radi prva faza.

„Prva faza projekta obuhvata sanaciju bunara, tj. izvorišta i obezbjeđenje transportnog cjevovoda do bazena na lokaciji Zerina. Onda će se iz tog bazena spuštati voda drugim cjevovodom do gradskih bazena. Od njih će se kasnije raditi produženje mreže na okolna sela“, kazala je za eKapija.ba Tanja Burić načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove opštine Kozarska Dubica.

Radovi su počeli u junu mjesecu, a izvođač je češki Konzorcijum "OHL ŽS" u saradnji sa preduzećem "Niskogradnja“ iz Laktaša. Ugovorena cijena je oko četiri miliona KM, dok je rok za izvođenje prve faze 15 mjeseci.

Građevinski radovi na bazenu kapaciteta 500 kubika trebali bi da se završe do kraja oktobra, a uporedo sa ovim teku i radovi na postavljanju potisnog cjevovoda od bazena na Jezerinama do bazena na Krivdića brdu. U ovoj godini počeće i sanacija bunara na vodocrpilištu Komlenac.

„Druga faza predstavlja rekonstrukciju postojeće gradske mreže, odnosno cjevovoda. Završeno je projektovanje radova, projekat ide u reviziju i nakon toga ćemo da tražimo izvođača radova“, priča Burićeva.

Treća faza obuhvata proširenje vodovodne mreže koja ide na seoska područja, koja i jesu najviše ugrožena sa snabdijevanjem pitkom vodom. Opština Kozarska Dubica je nedavno uputila javni poziv za projektovanje ove faze u okviru izgradnje vodovodnog sistema Komlenac.

Burićeva kaže da će se druga i treća faza raditi uporedo, te da se, ako sve bude teklo prema planu, završetak radova očekuje do 2016. godine.

A.Šulović

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije